Електромобили ще "пеят" на пешеходците
Секция: Автомобили
26 Октомври 2017 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Електромобили ще "пеят" на пешеходците

/КРОСС/ Хибридните и електрически автомобили са много по-тихи от бензиновите и дизеловите машини, което повдига въпроси относно сигурността на пешеходците, които може да не чуят и видят приближаващата кола. Ето защо министерството на транспорта на САЩ въведе изискване електромобилите да издават шум при движение, който предупреждава пешеходците.

Подобно изискване за хибриди и електромобили е особено належащо за предпазване на незрящи или с влошено зрение пешеходци.

Японската компания Nissan подхожда творчески към проблема - нейните електромобили не просто ще издават специфичен шум, от тях ще идва музика, съобщава Technews.

Според разработчика, музикалният звук излъчва енергия и увереност, а силата му ще зависи от скоростта на движение. Звукът ще се включва при скорости от 20 до 30 км/ч, като от Nissan уверяват, че „пеенето" на електромобилите ще бъде приятно и няма да дразни околните.

Разработката е известна към момента с името Canto, което в превод от италиански и испанския означава „Пея", и беше обявена тази седмица на 2017 Tokyo Motor Show. Все още няма яснота кога иновацията ще бъде вградена в серийните автомобили на Nissan. Не е трудно да си представим обаче в какво ще се превърнат градските улици в пиковите часове, когато автомобилите се движат с ниска скорост.