Болестта на Гошé прогресира най-силно при децата
Секция: Интервюта
27 Октомври 2017 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болестта на Гошé прогресира най-силно при децата

/КРОСС/ Най-важно е да запознаем с това рядко заболяване педиатрите, защото е с много лоша прогноза, ако не бъде диагностицирано и лекувано навреме, казва проф. д-р Радка Тинчева от отделение Клинична генетика към СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев". Разговаряме с нея по повод Месеца за повишаване на осведомеността за Болестта на Гоше - една инициатива на Европейския Гошé Алианс, която има за цел да информира за симптомите на болестта и да акцентира върху важността на диагностицирането й в ранен стадий.

- Професор Тинчева, България е с най-ниската честота на диагностициране на болестта на Гоше на Балканите. Защо е толкова трудно разпознаваема?
- Това е рядка наследствена болест, която много колеги не познават. Тя се дължи на дефицит на ензима глюкоцереброзидаза в резултат на мутация на определен ген. Освен това клиничната картина не винаги е еднаква при различните пациенти. Проявява се през различен период от живота им.

- Кои специалисти могат да разпознаят най-бързо болестта?
- Тъй като заболяването протича с изменения в кръвната картина, обикновено първият специалист, който би могъл да даде сигнал за заболяването, е хематолог. Другата група специалисти са гастроентеролозите - при пациентите с болест на Гоше има увеличение на черния дроб и слезката.
Заболяването протича най-сериозно при децата и затова е най-важно да запознаем с него колегите педиатри и те да насочват пациентите навреме към нашето отделение по клинична генетика. То все още е единственото в България, работещо с наследствени болести, а от миналата година е и център за лечение на деца с метаболитни болести.

- Кога за първи път лекувахте пациент с болест на Гоше?
- Първото дете с такава диагноза дойде при нас преди повече от 18 години. Беше с много тежка форма на болестта - екстремно уголемени черен дроб и слезка, с тежка анемия, с тромбоцитопения (намален брой на тромбоцитите). В началото ефективната терапия не беше достъпна у нас, но след 2001 г., когато започнахме да използваме рекомбинантния ензим за лечение на болестта на Гоше, състоянието на пациента започна да се подобрява. Той завърши висшето си образование, в момента работи. Един много хубав млад мъж. Останалите четирима пациенти, с които започнахме терапия, също са в много добро състояние. Ефектът от лечението на това заболяване е отличен. Вече има и нетравмиращи за децата тестове, които много бързо могат да докажат диагнозата.

- Какви са най-сериозните усложнения, които могат да настъпят в резултат на закъсняла диагноза?
- Най-сериозни са измененията в костите - нарушение на плътността им, деформации, които водят до фрактури и инвалидизиране. С течение на времето могат да настъпят и по-сериозни изменения в черния дроб, включително злокачествени. Заболяването прогресира във времето и ако не се диагностицира и лекува, е с лоша прогноза. Особено, ако започне в детска възраст.

- Кога беше диагностициран последният пациент с болест на Гоше?
- В началото на тази година. Неговият случай е много показателен. Детето е на 11 години, посещавало е педиатри за остри инфекции, но никой не е изказал съмнение за болест на Гоше, защото е нямало външни симптоми. Заради един обрив посещава Университетска болница, където колегите гастроентеролози установяват, че има много големи черен дроб и слезка. Симптомите биха могли да бъдат установени и от всеки педиатър, ако пипне корема на детето.
След доказване на диагнозата, през март започна лечението му при нас. От този месец инфузиите вече са в болницата в родния град на детето. Правим всичко възможно да спестим пътуването до София, защото това допълнително стресира децата и семействата им. Независимо къде се провеждат инфузиите обаче, лечението се проследява при нас на всеки 6 месеца.