Правосъдните реформи на Западните Балкани ще са ключова тема на Българското европредседателство
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Октомври 2017 17:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правосъдните реформи на Западните Балкани ще са ключова тема на Българското европредседателство

/КРОСС/ Като успешна беше определена срещата между Западните Балкани и ЕС на ниво министри на правосъдието. Тя се проведе в София под патронажа на Естонското председателство на Съвета на европейския съюз. На срещата бяха естонският правосъден министър Урмас Рейнслау , българският правосъден министър- Цецка Цачева, австрийският вицеканцлер и министър на правосъдието Волфганг Брандщетер и Вера Йоурова - еврокомисар по правосъдие.

След срещата пресконференция дадоха Вера Йоурова и министрите Урмас Рейнслау и Цецка Цачева.
„Това беше една успешна приятелска среща между стратегически партньори и бе прелюдия към качествено българско председателство", заяви Рейнслау.

Той изтъкна, че ЕС и страните от Западните Балкани трябва да се обединят - да се обединят срещу нелегалната миграция и престъпността, а това става чрез съдействие в съдебната система.

Рейнслау изтъкна, че страните от Западните Балкани вече са внедрили значително на брой изисквания на ЕС и са се съгласили да разработят набори от мерки за измерване и отчетност на техните съдебни системи.
„ЕК подкрепя и развитието на електронното управление на делата, въпреки че изглежда технократско, това е ключов индикатор за разпределение на съдебната система и ЕК ще помогне както със сътрудничество, така и финансово за неговото въвеждане", допълни Рейнслау.

„Дебатът ни днес бе много важен и полезен. Говорихме за отчетността на съдебните системи и за елементите на правна помощ. Срещата бе необходима, защото имаме нужда от план за действие", изтъкна еврокомисар Вера Йоурова . Тя обясни, че на срещата с министрите на правосъдието на страните от Западните Балкани ги е насърчила да повишат сътрудничеството си с Eurojust, както и че цялото законодателство трябва да се адаптира по отношение на защита на данните.

„Това, което те ни казаха показва, че имат нужда от помощ и аз като представител на еврокомисията предположих тази помощ по всяко време, когато им е необходима. Ние обаче трябва да проследим как тези реформи, които вече са на хартия, ще бъдат приложени в действителност", добави Йоурова като по този начин ясно изрази позиция, че ще бъде въведен мониторингов механизъм от страна на ЕС върху страните от Западните Балкани и поясни, че темата ще бъде силно застъпена по време на председателството на България.
Тя смята, че България може да бъде много полезна на Западните Балкани, тъй като има пресен опит с подобен тип доклади, както и заради географската и културно- историческа близост, чрез която българските експерти добре разбират региона и могат да му помогнат.

Предстоящият мониторингов доклад и реализацията на проекта за европейска прокуратура бяха основните въпроси, на които отговаряха присъстващите на брифинга.

На въпрос дали докладът ще бъде по-мек към България заради предстоящото европредседателство еврокомисар Йоурова лаконично отговори: „не знам", но изрази увереност, че докладът ще бъде справедлив и обективен.

Тепърва предстои нейните колеги да пристигнат в София и да го съставят. А относно това дали практиката с този тип доклади ще бъде преустановена до края на мандата на тази европейска комисия, тя не се ангажира с конкретен отговор, но припомни, че това е желанието на председателя Жан-Клод Юнкер.

По отношение на европейската прокуратура Йоурова обясни, че темата не е била обсъждана със страните от Западните Балкани. Тепърва предстои да се работи по множество технически въпроси, свързани с новата институция. Министър Цачева обясни, че ще се обсъди какъв ще бъде обхватът, как ще се избира главният прокурор и длъжностите лица. Със сигурност в нейният обхват ще бъдат усвояване на европейски пари, борба с финансови престъпления, които са типични трансгранични престъпления. Въпреки това Йоурова уточни, че е заложена идея, която ще бъде обсъждана в правомощията на европейската прокуратура в областта на тероризма.

На въпрос до къде според нея са стигнали реформите в българската прокуратура тя отговори: „Всяка среща с Главния прокурор Цацаров дава убедителни знаци за напредък. При всяка среща се убеждавам, че всичко е наред и след това виждам доклада и цифрите са различни, затова нека видим предстоящия мониторингов доклад за предстоящата среща."