"Pora Sotunda" e първият сингъл от новия албум на “Мистерията на българските гласове” с Лиса Джерард
Секция: КУЛТУРА
27 Октомври 2017 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Pora Sotunda" e първият сингъл от новия албум на “Мистерията на българските гласове” с Лиса Джерард

/КРОСС/ Очакваме го официално в Европа на 8 декември

"Pora Sotunda" е първият сингъл от предстоящият нов албум на "Мистерията на българските гласове" и е с участието на изключителната Лиса Джерард от дуото Дед кен денс. Сингълът ще излезе официално на музикалния пазар в Европа на 8 декември, а на 15 декември ще зарадва и меломаните в САЩ. Той ще бъде издаден в ограничено количество - в 7 инчов винилов формат, което ще го превърне в търсен колекционерски артикул. В световен мащаб ще се разпространява и цифрово. Песента "Pora Sotunda", която е А страна на сингъла, е изключително нежна и лирична. Тя ще бъде първият официално издаден студиен запис на "Мистерията на българските гласове" след повече от 20-годишна пауза и е елегантен предшественик на очаквания нов албум. В нея красиво се преплитат гласовете на хора и Лиса. От Б страна на сингъла ще звучи песента "Ганка", която е хорова и ни връща към корените и традициите на световноизвестният състав - носител на награда Грами от 1990 г. Заедно със сингъла ще бъде представен и въздействащ видео клип към него, който е заснет в България - в Родопите.

Предстоящият нов албум на хор "Мистерията на българските гласове" ще бъде издаден и разпространен извън България от независимата немска звукозаписна компания Професи Пръдакшънс. Новината за сключения договор между тях и продуцента на българският хор Шуберт Мюзик Пъблишинг, бе официално обявена преди броени дни. Издаването на албума е планирано за началото на 2018 г., а българската публика успя да чуе за първи път съвместните изпълнения на хора и Лиса Джерард. Това се случи по време на двата прекрасни концерта през м.юни - в София и Пловдив.

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" е плод на почти двегодишна работа на хорът, продуцентският екип и всички останали участници. Специален гост в него е австралийката Лиса Джерард известна на меломаните както като член на дуото Дед кен денс, така и като композитор и изпълнител на филмова музика. През 2000 г. тя печели "Златен глобус" за музиката към филма "Гладиатор", създадена съвместно с композитора Ханс Цимер. В албума участват още световният шампион по бийтбокс - SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман, който от дълги години работи с Лиса Джерард и Дед кен денс. В песните, своето неповторимо присъствие имат и българските музиканти: Петър Миланов - китара, Христина Белева - гъдулка, Костадин Генчев - кавал и Димитър Карамфилов - контрабас. Албумът е продуциран от Шуберт Мюзик Пъблишинг, а песните в него са специално композирани за хора от Лиса Джерард, ирландския композитор Джулс Максуел и българския композитор Петър Дундаков, който е и музикален продуцент на албума.

Последвайте "Мистерията на българските гласове" във Facebook - ТУК.
Вижте видео трейлър за предстоящите сингъл и албум - ТУК.