Анкара заплашва със съд представители на турския интелектуален елит в Германия
Секция: ПОЛИТИКА
30 Октомври 2017 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анкара заплашва със съд представители на турския интелектуален елит в Германия

/КРОСС/ Представители на турския интелектуален елит в Германия, които през 2016 г. призоваха в отворено писмо властите в Анкара да се въздържат от ескалация на конфликта с кюрдите, са изправени пред  наказателно преследване в Турция за „терористична пропаганда", съобщава баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.

Съгласно разпространените данни, в полезрението на турските власти попадат около стотина души, като част
от тях вече са получили обвинителните си актове.

В документите се отбелязва, че под „призивите за мир" в отвореното писмо до Анкара се съдържа „открита пропаганда в полза на терористичната организация „Работническа партия на Кюрдистан". Според главния прокурор на Истанбул, авторите са имали за цел да представят действията на турската държава като „незаконни", „разрушителни" и „престъпни".

Откритото писмо до турското правителство с критика към политиката към Анкара с населените предимно с кюрди региони на страната бе подписано от 1128 души. Посланието бе публикувано в Турция с уточнението, че в него се съдържа „призив за мир".

Действията на силите за сигурност в изброените региони бе заклеймено като „политика на унищожение и насилствено преселване". Президентът Реджеп Тайип Ердоган подложи на ожесточена критика авторите на писмото.