Военноапелативна прокуратура ще разгледа отказа да се повдигне обвинение след одита на ВМА
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Октомври 2017 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военноапелативна прокуратура ще разгледа отказа да се повдигне обвинение след одита на ВМА

/КРОСС/ Военноапелативната прокуратура се самосезира по случая с подалия оставка здравен министър и бивш шеф на Моенномедицинска академия проф. Николай Петров.

Както е известно Петров подаде оставка след телевизионен репортаж, от който стана ясно, че одит на ВМА е показал, че обществени поръчки са били печелени от зетя на тогавашния шеф на лечебното заведение. Въпреки това Военноокръжната прокуратура в София не е намерила нарушения и е отказала да образува досъдебно производство. Именно този отказ ще бъде разгледан от Военноапелативната прокуратура.

Ето какво написаха от институцията:

Военноапелативна прокуратура ще извърши служебен контрол на постановлението на ВОП -София за отказ да се образува досъдебно производство по доклад от вътрешен одит на ВМА

На 29.03.2017г. във Военноокръжна прокуратура - София е постъпил одитен доклад за извършен извънпланов одитен ангажимент за даване на увереност във ВМА-София относно оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода 01.01.2014г. - 31.01.2017г., изготвен от Дирекция „Вътрешен одит" при Министерство на отбраната.

В доклада се съдържат констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки / ЗОП/, така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА.
В одитния доклад липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица.

Чрез програмата за случайно разпределение, за наблюдаващ прокурор е определен майор Адалберт Живков Кръстев - военен прокурор при ВОП-София. Възложена е проверка, която е извършена от военен следовател.
Военният следовател е приключил проверката с мнение да бъде отказано образуването на досъдебно производство, поради това, че няма данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.

На 07.06.2017г. военният прокурор майор Живков е отказал да образува наказателно производство, поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер.

На 08.06.2017г. постановлението е изпратено на Министъра на отбраната и на Началника на ВМА. Постановлението не е обжалвано по съответния ред.

Поради появилите се в медиите коментари относно съдържанието на одитния доклад, Военно-апелативна прокуратура е изискала преписката за служебна проверка над законосъобразността на постановения от ВОП - София първоинстанционен прокурорски акт.

За резултатите от осъществения служебен контрол от Военноапелативна прокуратура, обществеността ще бъде информирана своевременно.