Продукции на БНТ са финалисти на журналистическите награди „Сърце и слово срещу наркотиците“
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Октомври 2017 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продукции на БНТ са финалисти на журналистическите награди „Сърце и слово срещу наркотиците“

/КРОСС/ Филмът на Надя Обретенова и Николай Тодоров „Кой е срещу теб в мрежата?" и документалната продукция на БНТ - Благоевград „1014 Последната година на Самуил" са сред номинациите в категория „документално кино" на тазгодишните награди в памет на Виктория Герин. Репортерът на „По света и у нас" Тихомир Игнатов е сред предложените за награда за журналистическия си материал „Сянката на наркотиците".

Конкурсът за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците" се провежда за десета поредна година. Той е създаден от Община Благоевград с подкрепата на посолството на Ирландия по идея на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград. Наградите се връчват в памет на ирландската журналистка Вероника Герин. Тази година се навършват 21 години от трагичната гибел Вероника, която е убита по поръчка на наркодилър - Джон Гилигън, на Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици - 26 юни 1996 г. С журналистическия конкурс в нейна памет, община Благоевград подкрепя усилията на журналистите да защитават обществените интереси и авторитета на професията си, да съдействат за ограничаване разпространението и употребата на наркотици, корупцията, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет, както и да подпомагаме намаляването на криминалните прояви, особено сред малолетните и непълнолетните.

„Кой е срещу теб в мрежата?" е филм на журналистката Надя Обретенова и оператора Николай Тодоров, който насочва вниманието към неетичното ползване на интернет и социалните мрежи, рисковете, с които се сблъскват децата в мрежата. Зрителите на БНТ1 имаха възможност да го гледат в началото на този месец в рубриката „В кадър". Организаторите на конкурса отбелязват значимия принос на филмите, които се излъчват в поредицата, в борбата с разпространението на наркотици и опасни за младите хора зависимости и явления.
Сред тазгодишните финалисти в категорията „документално кино" е и филмът на Валери Яков и Красимир Кушев „1014 Последната година на Самуил", който възкресява спомена за великия български владетел и неговата трагична съдба.

Третата лента, достигнала до финала на конкурса в памет на Виктория Герин, е създаден от ученици от СУ „П. К. Яворов" гр. Чирпан, с ръководител педагогическия съветник Валентина Костадинова. Авторите на филма „Яворови разкази от вчера и днес" са доброволци към Българския младежки червен кръст.

В категория „електронни медии" журито откроява репортажа на Тихомир Игнатов „Сянката на наркотиците", излъчен в информационната емисия „По света и у нас".

Церемонията по награждаването на отличените продукции в конкурса за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците" ще се състои на 2 ноември 2017 г. (четвъртък) от 11:00 часа в зала „22 септември" в Община Благоевград. Наградите ще бъдат връчени от Н. Пр. Майкъл Форбс - посланик на Ирландия и от кмета на община Благоевград Атанас Камбитов.