Иван Кръсев: Проблемът с второто поколение бежанци е ключов
Секция: Интервюта
01 Ноември 2017 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Кръсев: Проблемът с второто поколение бежанци е ключов

/КРОСС/ Политологът Иван Кръстев, който от години живее и работи в чужбина, е у нас, за да представи книгата си "След Европа". Той говори рядко, но неговият глас се чува далеч извън пределите на страната.

„Една от основните тези на книгата е по какъв начин бежанската криза променя европейските общества, променя европейските демокрации. От тази гледна точка, за немците, които приеха 1 милион души през последните години, това е централна тема за дебат", заяви политологът Иван Кръстев в интервщ за Нова тв.

И прогнозира: „Места като Източна Германия ще дадат по-висок процент подкрепа за антибежански партии отколкото места като Бавария, където са приети повечето от бежанците".

По думите му един от големите проблеми с мигрантската криза като такава не е броят на пристигналите хора, а „усещането на обществата, че ситуацията е извън контрол, че вие не може да спрете тази вълна от хора, която идва".

„Проблемът с второто поколение бежанци е ключов проблем. Почти всички основни фигури в радикални ислямски организации са второ или трето поколение мигранти. За техните родители Европа е място, което им е дало спасение. Техните деца обаче започват да гледат на себе си като на второ поколение европейци и са гневни на начина, по който европейците се държат с тях", каза още политологът Иван Кръстев.