Евростат: Българите са на 21 място по четене в ЕС
Секция: КУЛТУРА
01 Ноември 2017 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евростат: Българите са на 21 място по четене в ЕС

/КРОСС/ Около 20 процента от пълнолетните български мъже /или почти всеки пети българин/ и 30 процента от българските жени /всяка трета/, са прочели поне 5 или повече книги през миналата година, показват данни от анализ на Евростат, посветен на културните навици на европейците и по-специално четенето на книги. По този показател страната ни е на 21-ва позиция в ЕС-28, при средни данни - 42 процента четящи жени в ЕС и 30 процента - мъже.

Според изследване, публикувано на сайта на Асоциация "Българска книга", профилът на "четящия българин" е следният: образован и живеещ в столицата или по-голям град. Четящият българин е предимно в активна трудова възраст, с по-висок социален статус, с по-високо образование и доходи и с по-престижни професионални занимания.

Аудиторията на нечетящите българи се формира предимно от непревилигированите и уязвими групи на населението: в по-малките села и градове, по-възрастни, по-необразовани, с ниски доходи, работещи неквалифициран труд.

Според изследването - четенето на книги се явява трето по степен занимание на българите в свободното време, като на първа позиция е гледането на телевизия /95 процента/, а на втора позиция - сърфирането в интернет - над 50 процента.

По актуални данни на НСИ у нас през миналата година е имало над 4000 библиотеки, като само 47 от тях са били с книжен фонд над 200 хиляди. Регистрираните редовни читатели в библиотеките са били около четвърт милион, като средно на един читател са се падали по 30 прочетени книги.

Изследването на Евростат констатира, че най-много се чете в Швеция - средно 78 процента от жените и 54 процента от мъжете, при средни показатели в ЕС - 30 процента четящи мъже и 42 процента - четящи жени.

Други страни, в които са регистрирани най-много любители на книгата са: Холандия - 66 процента жени и 38 процента мъже, Дания и Великобритания - по 62 процента жени и 38 процента мъже и др.

Най-малко в ЕС четат в Португалия - едва 15 процента от жените и 12 процента от мъжете. Други малко четящи нации, които страната ни изпреварва са: Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.

Според класация от тази година, съставена от международния институт за маркетингови проучвания GFK сред 22 000 души - Китай е най-четящата нация за тази година с 36 процента активно четящо население. Следват: САЩ и Великобритания - по 30 процента, Русия - 29 процента и др. Резултатите от изследването сочат, че жените посягат по-често към книгите от мъжете - 32 процента срещу 27 процента при силния пол.