Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ на ОББ обиколи страната
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Ноември 2017 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ на ОББ обиколи страната

/КРОСС/ 14 града, 37 познати художници, 47 уникални непознати творби и редица ценни антикварни предмети - това е равносметката от едногодишното турне на изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ" на Обединена българска банка в цялата страна.

От септември миналата година банката представя непознати творби на обичани български художници и интересни банкови предмети от 25-годишната история на финансовата институция. Ключови в експозицията са произведенията на Златю Бояджиев, Иваничка Панева, Деньо Чоканов, Александър Поплилов, Григор Първев и др.

Турнето на „НЕ/ПОЗНАТИ" започна миналата година, когато изложбата беше представена за първи път на културната инициатива НОЩ/Пловдив. От тогава експозицията премина през още 12 големи български града - Перник, Монтана, София, Русе, Хасково, Габрово, Велико Търново, Варна, Плевен, Бургас, Стара Загора и Видин - родни места на познатите автори, където банката показа непознати техни творби. Последната спирка от вълнуващото пътуване на „НЕ/ПОЗНАТИ" беше Благоевград.

„Чрез „НЕ/ПОЗНАТИ" запознахме хиляди българи с уникални и непознати до този момент творби на едни от най-прочутите български художници. Успешно представихме и живата история на банковото дело у нас - ценни банкови документи и предмети, които всеки наш гост имаше възможност да разгледа безплатно. Горди сме с постигнатото и ще продължим да подкрепяме и развиваме собствени проекти в сферата на изкуството и културата", коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и ОББ.

Колекцията на ОББ включва 225 творби на обща стойност над 400 000 лв., които според художествените си качества са разделени в три фонда - златен, сребърен и бронзов. Всички художествени произведения и антикварни предмети са заемали ценно място в клоновете на финансовата институция в страната през годините. Благодарение на общите усилия на служителите на банката и експерти в изкуствознанието, творбите бяха описани и реставрирани, за да може „пътешествието" на „НЕ/ПОЗНАТИ" да започне.

Дългогодишна традиция на Обединена българска банка е да насърчава развитието на българската култура, битие и изкуство. От Празниците на изкуствата „Аполония", Софийската опера и балет, НАТФИЗ, Варненско театрално лято, фестивала „Сцена на кръстопът" до изложбите „НЕ/ПОЗНАТИ" и „Зад вратите на трезора на ОББ" банката не спира да търси нови начини да подкрепя и прославя културното и художественото наследство в България.

Експонатите от изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ" може да разгледате на официалния сайт: www.ubbcollection.bg