Ирландска фамилия с над 400-годишна традиция във фермерството влиза на българския пазар
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Ноември 2017 13:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ирландска фамилия с над 400-годишна традиция във фермерството влиза на българския пазар

/КРОСС/ Ирландска фамилия с над 400-годишна традиция във фермерството влиза на българския пазар. Фамилната компания Хейлс Файн Фуудс (Hayles Fine Foods) ще предлага у нас разнообразие от висококачествени телешки и агнешки продукти, както и традиционните за Изумрудения остров - ирландски чедър и масло. Всички продукти на марката са сертифицирани от Ирландския съвет по храните Bord Bia и ще носят знака за висококачествени храни в Ирландия. Очаква се продуктите да бъдат в търговската мрежа в началото на 2018 г.

Селекцията на месото за българския пазар ще се извършва от наследника на фамилията и управител Пол Хейлс. У нас ще се предлагат традиционните за островната държава породи Абърдийн ангъс, Херефорд, Галоуей, Лимузин и Симентал. Това са петте най-висококачествени породи, селектирани през годините и отглеждани за говеждо и телешко месо.

„За първи път българските потребители ще могат да си закупят първокласно телешко и агнешко месо на достъпни цени. Работим и с български готвачи, за да обогатим познанията на хората за качествата на телешкото месо и да представим традиционни ирландски рецепти", казва Пол Хейлс. Ще има възможност и за онлайн поръчки на ирландски храни чрез сайта на компанията - www.haylesfoods.com.

Ирландия е известна с иновациите си в областта на безопасността на храните и устойчивото земеделие. Уникалната програма Origin Green за развитие и устойчивост, разработена от Ирландския съвет по храните, демонстрира ангажимента на ирландските производители на храни и напитки да работят по устойчив начин за здравословното хранене.

Историята на семейство Хейлс
Земеделието е станало неразривна част от живота на семейство Хейлс в последните 417 години. През далечната 1600 г. предците на Пол Хейлс започват да се занимават с отглеждането на кози и овце в съседния на Дъблин район Уиклоу. Семейството се изхранва основно с търговия на вълна, която изнася за Великобритания.

В периода 1845-1852 г. в Ирландия настъпва изключително тежък период, известен като Големия глад. Страната отчита нулева година на реколтата от картофи, които в този период са основна храна за ирландците. Това води до смъртта на над 1 млн. души и последвалата огромна емиграция. Семейство Хейлс губят всички земи и стада и са принудени да се преместят и да запонат всичко отначало. Прабабата на Пол започва да продава масло в град Ратдрум. С течение на времето бизнеса се разраства и семейството придобива повече земя и изгражда голямо стадо от млекодайни животни.

Фермерската традиция в момента се поддържа от по-голямата част от роднините на Пол Хейлс. Братовчедите му притежават и управляват свои собствени стопанства в район Уиклоу. А единият от чичовците му е председател на Комитета за земеделие в Хил към Ирландската асоциация на земеделските производители и част от задълженията му са да защитава интересите на фермерите на политическо ниво.