Учени удивени от "планета гигант", която противоречи на теорията
Секция: Наука
01 Ноември 2017 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени удивени от "планета гигант", която противоречи на теорията

/КРОСС/ Гигантска планета, чието съществуване по-рано се смяташе за твърде малко вероятно, е била открита от международна група астрономи под ръководството на специалисти от Университета Уоруик, съобщава EurekAlert.

Газовият гигант, наречен NGTS-1b, достигал размерите на Юпитер и се намира в съзвездието Гълъб на разстояние 600 светлинни години от Земята. Неговата маса е с 20% по-малка от масата на Юпитер. Температурата на повърхността достига 530 градуса по Целзий.

Отбелязва се, че годината на планетата продължава 2,6 дни, а разстоянието до нейното слънце се равнява на 3% от разстоянието между Земята и Слънцето.

Според учените тази планета е само половината от размера на слънцето, около което се върти. Това прави газовия гигант най-голямата известна планета във Вселената по този показател.

Съществуването на NGTS-1b опровергава теорията за сформирането на планетите, съгласно която относително неголеми звезди образуват около себе си твърди небесни тела, но не и газови гиганти, за формирането на които звездите не могат да съберат достатъчно материал.

"Откриването на NGTS-1b е пълна изненада за нас - ние не очаквахме да открием такава голяма планета с такава малка звезда. Това поставя под съмнение това, което знаем за формирането на планетите", изтъква д-р Даниел Бейлис, водещ автор на изследването.