Индия и Непал ще броят тигрите
Секция: Наука
02 Ноември 2017 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Индия и Непал ще броят тигрите

/КРОСС/ Индия и Непал ще проведат първото в историята съвместно преброяване на бенгалски тигри, свободно мигриращи през границата на двете страни, предаде БТА.

„През втората седмица на ноември Непал и Индия ще проведат съвместно преброяване на тигрите в своите национални паркове, гори и охраняеми райони от двете страни на общата ни граница, използвайки общ метод, признат в цял свят", заяви генералният директор на департамента на националните паркове на Непал Ман Бахадур Хадка.

За целта природозащитните органи и експерти на двете държави са монтирали камери в различни местообитания на тигрите, а също така и в буферните зони. Благодарение на взетите мерки ще се избегне повторното вписване в регистъра на едни и същи животни и ще се установи реалната численост на популацията.

Последното преброяване в Непал на този вид се състоя през 2013 година. Беше установено, че в страната обитават около 200 възрастни екземпляра. В Индия техният брой се оценява на 2 226 екземпляра.

Специалистите се опасяват, че при новото преброяване ще се констатира допълнително намаляване на популацията на тигрите.