НИМ ще има отново временен шеф
Секция: КУЛТУРА
02 Ноември 2017 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НИМ ще има отново временен шеф

/КРОСС/ Овакантеният директорски пост на Националния исторически музей (НИМ) ще бъде решен с временно предложение. Археологът Бони Петрунова ще бъде назначена за изпълняваща длъжността, пише "Сега", позовавайки се на свой източник в Министерството на културата. Този петък дългогодишният шеф на музея - Божидар Димитров, ще бъда изпратен с почести и грамота на специална церемония, разказаха още оттам.

Конкурсът за нов директор на НИМ е на "трупчета" от години. През пролетта служебния кабинет "Герджиков" обяви процедура, в която се включи Божидар Димитров и проф. Вера Бонева от УНИБИТ.

Изненадващо обаче Димитров обяви, че се оттегля в пенсия, а в края на септември проф. Бонева беше дисквалифицирана заради недостатъчна квалификация.

Бони Петрунова беше заместник на бившия министър на културата Вежди Рашидов и колега на сегашния министър Боил Банов. В момента тя работи в Националния археологически институт с Музей към Българската академия на науките. Според наблюдатели тя е поддръжник на дългогодишната политика на Димитров в археологията на "бутафорна" реставрация.

Източници от Министерство на културата разказаха, че назначението на Бони Петрунова е временно и няма да се задържи без конкурс повече от сегашния директор. Божидар Димитров, който от 1 ноември е в пенсия, оглавяваше институцията без конкурс близо 10 години.