Българската православна църква и Българския парламент в подкрепа на онкоболните деца
Секция: Православие
03 Ноември 2017 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската православна църква и Българския парламент в подкрепа на онкоболните деца

/КРОСС/ Изложбата с детски рисунки бе открита в Клуба на народния представител в Българския парламент. За броени минути народните представители изкупуваха детските творби и благотворителната касичка се напълни.

На 3 ноември в сградата на 44 Народно събрание на Р България в 10,30 ч. се откри благотворителна изложба-базар в подкрепа на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ" - София Събитието е по инициатива на български депутати и Културно-просветния отдел на Св. Синод на БПЦ-БП и се провежда под патронажа на Светейшия Български патриарх Неофит, Св. Синод и председателя на 44 НС г-н Димитър Главчев.

Събитието беше открито от председателя на Парламента, който приветства инициативата на Българската православна църква и призова народните представители да се включат активно в благотворителната кампания. На откриването на изложбата от името на Св. Синод участва Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел, който поздрави народните представители за тяхната отзивчивост и съпричастност и им преподаде божието благословение за тяхното отговорно служение. В събитието се включи и проф. д-р Добрин Константинов, началник на Клиниката, който благодари от името на персонала и малките пациентите за тази благородна инициативата на Църквата, която изпълва с надежда и радост децата, които творят и техните връстници. Той анонсира идеята през следващата година в Синодалния конкурс да са включат със свои творби и децата-пациенти на Клиниката, което ще вдъхне творчески импулс и оптимизъм.

Това събитие дава начало на втория етап от благотворителната кампания "Деца рисуват за деца"-2017 на Българската православна църква, която предлага възможност за закупуване на творбите-лауреати на синодалния конкурс "Възкресение Христово" с цел събиране на средства и даряване на медицинска апаратура за лечение на нуждаещите се децата. До този момент със събраните средства от първия етап са закупени и дарени на Клиниката три инфузоматни апарата - волуметрични помпи за прецизно регулиране на медикаментозните вливания при лечението на онкоболни деца.