Предстоящи събития в страната
Секция: Предстоящи събития
04 Ноември 2017 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната

/КРОСС/ ***
София.
Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев и министърът на отбраната ще присъстват на панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

***
София.
От 14.00 часа министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва във военния ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия, който ще се състои пред реставрираната скулптурна фигура на лъва от Мемориала на загиналите войници от двата полка в градината пред Националния дворец на културата.

***
София.
От 09.00 часа в столичната митрополитска катедрала "Св. вмца Неделя" ще бъде отслужена заупокойната света Литургия по повод Архенгелова задушница. След това ще бъде отслужен общ помен.

***
София.
От 10.15 часа в София Тех Парк, форум „Джон Атанасов", ще бъде открито тазгодишното издание на OpenFest - ежегодния фестивал на свободната култура, свободния софтуер и свободното споделяне на знания.

***
София.
От 11.00 часа в хотел „Хилтън" ще бъде открито изложението „Средно образование в чужбина".

***
София.
От 11.00 часа започва поредицата от фен обиколки в сградата на Народния театър „Иван Вазов", с които театърът ще се включи в инициативата „Нощта на театрите".

***
София.
От 11.00 часа от Ректората на СУ „Св. Климент Охридски" ще тръгне пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара София". Участниците в нея ще могат да се запознаят с художественото наследство на колоса в българското пластично и монументално изкуство - скулптора Кирил Шиваров, изработил статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийски университет, лъвската фигура на паметника на връх Шипка, украсата на БНБ, Съдебната палата, Столична библиотека и др.

***
София.
От 11.00 часа в сградата на търговски център Park Center Бобо и Робо ще разкажат своите „Без!-Опасни асансьорни приказки" за малки и големи. Събитието е част от проект „Вертикално познание" на фондация „Асансьорна безопасност".

***
София.
От 13.00 часа в Софийската опера и балет ще се проведе събитието „Зад завесата на операта и балета", посветено на „Нощ на театрите" - 2017 г.

***
София.
От 17.00 часа в Софийска градска художествена галерия ще се проведе първата лекция от есенната сесия „Въведение в съвременното изкуство" с участието на световноизвестния куратор от Tate Modern, Лондон - Изабела Мейдмънт.

***
Асеновград.
От 11.30 часа пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24 490 ще бъде отслужена панихидата по повод Архангелова задушница.

***
Благоевград.
Драматичен театър „Н. Вапцаров" ще се включи в тазгодишното издание на „Нощ на театрите". Първата постановка „Красавицата и звяра" от Димитър Жеков е с начален час 11.00 ч., а последната - „Тук, ... на края на света" на гостуващото сдружение „Гестус" започва в 21.00 часа.

***
Благоевград.
От 11.00 часа в зала „Скаптопара" официално ще бъде открит турнир по канадска борба „Благоевград Оупън" 2017.

***
Бургас.
От 10.00 часа на площада пред Дома на покойника в Гробищния парк ще започне общоградско поклонение по повод Архангелова задушница. В 10.30 ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на починалите, а след това по инициатива на Община Бургас ще бъдат поднесени цветя на гробовете на поетесата Петя Дубарова, авторът на Химна на Независимостта Георги Шагунов и благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията.

***
Бургас.
От 11.30 часа пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града ще бъде отслужена ще бъде отслужена панихида по повод Архангелова задушница. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участва почетен караул от представителни части в бургаския регион.

***
Бургас.
От 17.00 часа в Национална Художествена Галерия „Петко Задгорски" ще се състои концерт от поредицата „Концерти на възглавници".

***
Варна.
От 10.00 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център- Варна ще се състои тържествената промоция на Випуск 2017 на Факултета по обществено здравеопазване към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов"- Варна.

***
Варна.
От 11.00 часа в района на Старите гробища пред паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. ще бъде отслужена панихида по повод Архангелова задушница. Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите. В ритуала ще участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от състава на висшето морско училище.

***
Варна.
От 12.00 часа в Аулата на Военномедицинска академия ще се проведе курс за първа помощ, в който ще се включат представители на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders".

***
Варна.
От 17.30 часа велоклуб „УСТРЕМ" започва безплатно обучение за гидове и разработване на алтернативен туристически продукт.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в гробищния парк ще бъде отслужена панихида по повод Архангелова задушница.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в читалище „Искра" ще бъде представен кукленият спектакъл на театър „Весел" - „Храбрият оловен войник".

***
Велико Търново.
От 17.00 часа в читалище „Искра" ще бъде представен спектакълът „Не се предавай!" - едно от любимите заглавия в репертоара на Театър „ВЕСЕЛ". Събитието е част от инициативата „Нощ на театрите".

***
Плевен.
От 11.00 часа пред паметника на загиналите от Четвърти пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 г. ще бъде отслужена заупокойна молитва по повод Арахангелова задушница.

***
Плевен.
От 13.00 часа в зала „Гена Димитрова" Жени ГЕРБ-Плевен организират кръгла маса на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС - предизвикателства и отговорности".

***
Пловдив.
От 11.00 часа в Централния гробищен парк пред паметника на опълченците ще бъде отслужена панихида по повод Архангелова задушница.

***
Пловдив.
От 11.00 часа в пресклуба на БТА - Пловдив ще се състои пресконференция на евродепутата от ДСБ Светослав Малинов на тема „30 години от стартирането на най-успешната европейска програма "Еразъм +".

***
Сливен/с. Гавраилово.
От 09.30 ч. на спортната площадка в селото ще се проведе футболен турнир като част от събитията, посветени на празника на селото - Архангелоден. В салона на читалището ще бъде подредена изложба на тема „Гавраилово" - моето родно село".

***
Сливен.
От 18.00 часа започва представлението, с което Държавен куклен театър-Сливен ще се включи в тазгодишното издание на Нощ на театрите - мюзикъла за деца „За принцесата, която...".

***
Стара Загора.
От 10.00 часа в къщата музей „Гео Милев" в рамките на 36-ия Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев" ще се проведе поетическа работилница за участниците в конкурса.

***
Стара Загора.
От 18.00 часа в Оперния театър ще се състои юбилеен концерт по повод 80 години от рождението на композитора Кирил Тодоров.

***
Стара Загора.
От 19.00 часа в Драматичния театър ще започне спектакълът „Без докачение, моля" по разкази на Чудомир с който театърът ще се включи в инициативата Европейска нощ на театрите.

***
Хасково.
От 11.00 часа, в хотел "Божур" в Минерални бани, област Хасково, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще проведе лекция по темата „Политика на реалните решения. Държавническо мислене вместо компроматна война".

***
Търговище.
От 11.30 часа пред Паметника на загиналите за Родината воини от Търговище и околията ще бъде отдадена почит към воините по повод Архангелова задушница.