Турция закри още 17 медии
Секция: СВЯТ
05 Ноември 2017 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция закри още 17 медии

/КРОСС/ Върховният съвет за радио и телевизия в Турция отне правата на 17 медии.

След неуспешния опит за военен преврат от миналата година бяха закрити много медии, които бяха обвинени от правителството в Анкара, че са под контрол на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен.

Върховният съвет за радио и телевизия разпространи специално предупредително писмо до закритите медии.

"Ако се докаже, че продължавате да излъчвате съдържание по вашите канали и честоти, въпреки забраната и отнетите права, членовете на Управителните съвети, директорите и генералните директори ще бъдат наказани с една до две години затвор, включително и с парични глоби. Всички медии, които са с отнети права и продължават да излъчват програми ще бъдат запечатани от Върховния съвет за радио и телевизия", се казва в съобщението, което беше разпространено в Анкара.

На 15 юли 2016 г. група турски войници и офицери направиха опит за държавен преврат. Основните сблъсъци бяха в Анкара и Истанбул. Загинаха 250 души, без метежниците, а над 2000 бяха ранени.

За подготовката и извършването на опита за преврат Анкара обвинява живеещия в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхулах Гюлен и свързаната с него организация ФЕТО.