Професионално селфи студио с камерата на Huawei Mate 10 lite
Секция: Технологии
06 Ноември 2017 13:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Професионално селфи студио с камерата на Huawei Mate 10 lite

/КРОСС/ Представеният наскоро Huawei Mate 10 lite е първият смартфон нa компанията с две двойни камери - предна и задна. При това имате не просто 4 камери в един смартфон, а редица инструменти, с които дори небрежните селфита да изглеждат като студийни портрети. А тези селфита стават все по-важни. Най-често ги споделяме в социалните мрежи като начин да изразим и споделим част от себе си пред света. Естествено, искаме тази част да е красива и артистична, и много често фотографът, който може най-точно да я улови, сме самите ние. Затова и селфи камерата става все по-ключова функция на смартфона ни и тук започваме с нея.

Какво всъщност прави всяка от двете предни камери?

Предните камери на Huawei Mate 10 lite са съответно с 13 и с 2 меганиксела. 13-мегапикселовата идва с бленда f/2.0 и нейната задача е да улови и възпроизведе основното изображение с нужната детайлност и острота. Втората 1.75um 2MP камера, която също е цветна, се фокусира върху дълбочината на полето. Това разделение на ролите е известно като хардуерен боке ефект. На практика, двете камери работят в унисон, а резултатът е много естествено изглеждащо селфи, в което лицето е на фокус, а фонът е пресъздаден с естествената мекота на размитите контури на бокето, което е заснето директно, а не симулирано със софтуерни алгоритми. Допълнително можем да прецизираме точно в коя точка да фокусираме с леко потупване на екрана в нея - особено подходяща функция за групови селфита.

Най-важна е светлината

С това започва всяко истинско ръководство за снимане и не случайно съществвна роля в оборудването на всяко фото студио играе осветлението. Селфитата, направени с двойната 13MP/2MP предна камера на Huawei Mate 10 lite, създават усещането за студийно осветление, благодарение на светкавицата Selfie Toning Flash. Тя има две нива на интензитет на светлината - съответно 5 и 9 лукса, които се избират автоматично според околната осветеност, за да се получи естествено и меко осветяване на финалната снимка, дори ако сцената е обвита в пълен мрак. Освен това камерата разпознава дали правим селфи „от ръка", или по-отдалеч, например със селфи стик, и във втория случай използа по-силно осветление. 

Обхват от 120 градуса

Двете нива на интензитет не изчерпват предимствата на тази светкавица, която играе огромна роля в това как изглеждаме на снимката. Тя има обхват от 120 градуса, което на практика означава, че освен лицето, хвърля светлина и над него, както и към раменете и деколтето, което прави снимката естествена, елиминирайки старите селфита с преосветено лице, изскачащо от мрака. Функцията ‘Translucent Light Lampshade' допълнително омекотява и изравнява светлината, създавайки плавен преход от най-осветения център към затихващите краища на снимката. А със ‘Smooth Ink' може да се филтрира 80% от общата светлина в снимката, така че обектът да е достатъчно осветен, но без резки прегорели области.

Butterfly Lighting

Портретите и автопортретите с Huawei Mate 10 lite носят артистичното излъчване на модната фотография и благодарение на т. нар. осветяване тип „пеперуда" - Butterfly Lighting. При този подход, обектът се осветява отгоре и отпред под ъгли от 45 градуса, което създава сянка с формата на пеперуда под носа му, откъдето идва името на тази техника. Резултатът е много драматична и атрактивна снимка с подчертани контури, скули и цялостния характер на лицето.

Не на последно място технологията с две камери и тонираща светкавица води и до много естествени цветове, включително тена на човешката кожа. По показателя за възпроизвеждане на цветовете - CRI (color rendering index), резултатите се доближават до студийни снимки. 80% CRI на Mate 10 lite е водеща в индустрията стойност, като 100% се равнява на цветовете, които наблюдаваме на естествена слънчева светлина. 

Филтри след снимката

Дори студийните фотографии минават през последваща обработка. С Huawei Mate 10 lite разполагаме с 18 филтъра за грим и разнообразни ефекти, с които да внесем още повече характер, индивидуалност и настроение в снимките си.

Селфи без докосване

Huawei Mate 10 lite разпознава жестовете с ръка на разстояние до 1.5 метра от камерата, за да можем да правим селфита, без дори да докосваме екрана. Таймерът от 2 секунди е достатъчен да влезем в кадър с по-различна и нетрадиционна поза.

Huawei Beauty 4.0

Камерата трябва да улавя преди всичко естествената ни красота, но тъй като никой образ не е съвършен като оригинала, в последната версия на Huawei Beauty 4.0 разполагаме и с три разкрасяващи филтъра. Ителигентни алгоритми разпознават пола и цвета на кожата ни, за да ни придадат по-здравословен, свеж и естествен вид.

Основната камера

След като поставихме акцекта върху себеизразяването с помощта на двойната селфи камера на Мате 10 lite, нека се върнем и на основната камера, която е разположена отзад и също е двойна, съответно с 16 MP /2MP сензори на двата си обектива. Тук отново първият отговаря за обработването на изображението, а вторият улавя дълбочината на полето, за да създаде професионално изглеждащ „боке" ефект. Интересното тук е, че двойната камера на Mate 10 lite поддържа посочения ефект и при широка бленда, като позволява регулиране на степента на бокето, т.е. на размиването на фона. Освен това е налична и опцията да прилагаме различни „боке" ефекти в последствие, след като сме направили снимката. 

Друга отличителна черта на смартфона е, че имаме свободата да променяме фокуса на снимките, след като сме ги заснели. Разполагаме с повече възможности, за да направим най-добрия кадър. Разполагаме също и с функцията за „движищи се снимки", които представляват две-секундни микро видеа, пресъздаващи живия момент, в който сме се вдъхновили да снимаме.  

С този богат фото инстументариум, профилите ни в социалните мрежи несъмнено ще са по-богати, а безкрайните ни забавни моменти - красиво запечани и споделени.