Филмът на БНТ „Кой е срещу теб в мрежата?“ - с публична прожекция в столично училище
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Ноември 2017 15:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филмът на БНТ „Кой е срещу теб в мрежата?“ - с публична прожекция в столично училище

/КРОСС/ Документалният филм на БНТ „Кой е срещу теб в мрежата?" за първи път ще бъде прожектиран публично. Авторите на лентата - журналистката Надя Обретенова и режисьорът Николай Тодоров, ще го представят в 73 СУ „Владислав Граматик"- София, на 8 ноември (сряда) от 12:30 часа.

Продукцията на обществената телевизия фокусира вниманието върху един от важните проблеми, свързани със съвременните млади хора - безопасността в социалните мрежи. През последните години значително зачестиха случаите на разпространение на невярна информация, измами, злоупотреба с лични данни, изнудване и други противообществени прояви в интернет пространството. Нерядко жертви на злонамерени потребители стават млади хора. Уменията за безопасно използване на глобалните комуникации като източник на информация и знания стават все по-важни за учащите се.

„Нито един от нас не е застрахован да попадне на анонимен потребител в мрежата, да бъде подведен, да бъде излъган и да бъде накаран, понякога, да направи неща, които той не смята за много пристойни - споделя авторът на филма Надя Обретенова и допълва - Това, на което ми се иска да обърнем внимание с този филм е, че поведението в социалните мрежи вече трябва да бъде част от учебните програми в училище".

Само преди няколко дни Еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел, в интервю пред БНТ, обърна внимание, че в интернет все още циркулира прекалено много съдържание, което подстрекава към тероризъм или радикализация. 41% от вече сигнализирано незаконно съдържание не е свалено, а 28% от него остава повече от 24 часа. По данни, изнесени от г-жа Габриел в над 150 000 премахнати вече интернет връзки, става въпрос за сексуално насилие над деца.

В снимките на филма „Кой е срещу теб в мрежата?" вземат участие възпитаници на 73 СУ „Владислав Граматик" и това е повод БНТ да организира, съвместно със Столична община, специалната прожекция.
Очаква се на събитието да присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и началникът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.