Експерти: В месото на пазара у нас няма антибиотици
Секция: Здраве
07 Ноември 2017 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: В месото на пазара у нас няма антибиотици

/КРОСС/ В месото на пазара у нас няма антибиотици. Това заяви в студиото на „Здравей, България" националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев.

Той коментира темата след доклад на Европейската агенция по лекарствата, в който се твърди, че българското месо е едно от най-замърсените с антибиотици в ЕС. Според доклада страната ни се нарежда на 8-мо място по употреба на медикаменти. А най-чисто е месото в Исландия и Норвегия.

„Това, че са внесени и пуснати в продажба определено количество антибиотици, не значи, че те са в месото. Отговорно твърдя, че в крайния продукт - месото, антибиотици няма", заяви д-р Кунчев.

По думите му всяка година се взимат 500 проби. От тях най-много 1 проба да покаже антибиотици.

Според д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателните, на животните не се дават превантивно антибиотици, защото това е много скъпо.

Когато животните са болни и се налага да се използват антибиотици, има карентинен срок, през който животните се изчистват от тях.