Местан се оплака от нарушени права
Секция: ПОЛИТИКА
07 Ноември 2017 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Местан се оплака от нарушени права

/КРОСС/ "Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма, мюсюлманин и се чувствам европеец. Нямам турско гражданство" . Това заяви Лютви Местан - лидер на ДОСТ в ефира на Би Ти Ви.

Въпросът със самосъзнанието е фундаментален. Ние имаме несъстоял се дебат какво влагаме в израза етнонационалност. Така Местан отговори на въпрос какво е неговото самосъзнание. "Аз съм с турско етническо самосъзнание, ако се смята етноса. И с българско, по гражданство. Етнос и нация са разноредови понятия. Лютви Местан е етнически турчин.", допълни той.

Лидерът на ДОСТ уточни, че общува на турски и на български в семейството си. Ходил е на джамия преди 2 седмици. Според него българската образователна система не им е дала обучението на майчин език и той го е запълнил затова децата му говорят турски език.

Местан се оплака, че непрекъснато му се налагат глоби за говорене на майчин език. Според него имало проблем с малцинствата, защото не било осъществено интегрирането им. От приетата Конвенцията за малцинствата било нарушено правото му на ползване на майчин език. Искал не повече от това, което са получили нашите сънародници в Албания.

"Съществуването на турско малцинство е такъв факт, какъвто факт е, че с вас си говорим", обърна се той към водещия.

ДОСТ има проблеми с финансирането, призна Местан, щели да се закриват офиси. Постъпленията били от членски внос и доброволни дарения. Не било вярно, твърдението на прокуратурата за чуждо финансиране. "Научих за тази фондация от съобщението на Прокуратурата", категоричен беше Местан.