Турски геофизик прогнозира страшен трус в Мраморно море
Секция: Наука
07 Ноември 2017 09:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турски геофизик прогнозира страшен трус в Мраморно море

/КРОСС/ Турски геофизик доц. Огуз Гюндогду прогнозира, че в района на Мраморно море ще има земетресение с магнитуд между 7,3 и 7,7 по Рихтер, което ще е "по-лошо от това на 17 август" 1999 г., съобщава турската частна телевизия НТВ. По думите на доц. Гюндогду очакваният земен трус ще бъде по-кратък, но ще нанесе огромни щети.

"Това, което мога да кажа е следното: Ще бъде по-лошо от 17 август", каза ученият и обясни, че новият трус ще доведе до разцепване в северната част на разлома. Той добави, че разликата със земетресението от 1999 г. е, че този път това разцепването ще стане по-бързо, но ще нанесе много щети. Все пак, уточни доц. Гюндогду, няма сведения, които да карат учените да смятат, че в скоро време предстои голям земен трус както в района Мармара, така и в района на Егейско море.

Специалистите отдавна прогнозират, че в района на Мраморно море може да стане силно земетресение, подобно на това, което Турция преживя на 17 август 1999 г. То бе с магнитуд 7,4 по Рихтер и отне живота на близо 18 хиляди души. Земният трус порази най-големия район на страната - Мармара, който включва Истанбул, където живее почти една трета от населението на Турция. Ранени бяха около 12 хиляди души, а 285 хиляди жилища и 42 хиляди офиси бяха разрушени, като без покрив останаха около 60 хиляди души.