Остър недостиг на работна ръка в зимните курорти преди началото на сезона
Секция: Туризъм
07 Ноември 2017 19:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Остър недостиг на работна ръка в зимните курорти преди началото на сезона

/КРОСС/ Зимните курорти у нас страдат от остър недостиг на работна ръка. Две седмици преди началото на зимния сезон в планинските курорти няма достатъчно работници, които да поемат туристическата вълна.
В ски курортите у нас се търсят близо 2 000 души за сезонна работа. Липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки, съобщава „Нова телевизия".

Според представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе и Смолян в България няма работна ръка, защото младите хора масово напускат страната. Те предпочитали да работят на същите професии, но в зимните курорти в Австрия и Германия, където заплащането е средно между 1200 и 2000 евро на месец. Поради тази причина хотелиерите се обръщат към работниците в вътрешността на страната. Според тях проблемът може да се реши и с привличането на повече работници от трети страни. В този контекст работодателите в туризма апелират държавата да подготви реформа в образованието.

Очакванията са, че през идващия зимен сезон в зимните ни курорти ще има рекорден брой туристи. Според прогнозата на Министерството на туризма се очаква ръст в посещаемостта около 10%.