Експерти: Поскъпването на яйцата ще продължи около 2-3 седмици
Секция: ИКОНОМИКА
08 Ноември 2017 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Поскъпването на яйцата ще продължи около 2-3 седмици

/КРОСС/ По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата цената на яйцата се е увеличила между 30 и 50 на сто.

Според председателя на Съюза на птицевъдите у нас Димитър Белоречков нормалната цена на яйцата в момента е до 30 стотинки за брой и всяка цена над тази е изкуствено завишена.

"Ние работим цяла година на ръба на себестойността, а себестойността е някъде около 15 стотинки без опаковка и без ДДС", каза той по БНТ.

По думите му причините за рекордното поскъпване са няколко - "така наречената смяна на стадата", традиционно по-голямото търсене на яйца в този сезон, сериозните катаклизми в Европа и в България и ликвидирането на около 100 000 птици заради фипронила и още 50 000 птици заради птичия грип, както и проблеми на производителите с търговските вериги.

Димитър Белоречков направи прогноза, че до Коледа пазарът на яйца ще се нормализира.

Едуард Стойчев - бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата коментира, че българските производители на яйца имат нужда от подкрепа заради загубите, които търпят в последно време. Проблемите с фипронила пък са отворили огромна пазарна ниша в Европа, към която вероятно е насочен в момента полският износ на яйца.

"И колкото и да звучи лошо за нашите производители явно, че Полша диктува цената на яйцата в България", каза Стойчев.

Проверка показва, че по стоковите борси има "лек дефицит" на яйца, от което незабавно се възползват търговците и цената тръгва нагоре, продължи експертът.

"Не е страшна цената на едро. Проблем е какво достига до нас като потребители в магазинната мрежа", подчерта Стойчев.

По думите му "този пик в цената ще продължи около 2-3 седмици и цената ще се регулира отново".