БНТ с престижна награда от Международния олимпийски комитет
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Ноември 2017 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ с престижна награда  от Международния олимпийски комитет

/КРОСС/ Българската национална телевизия е сред призьорите на тазгодишните награди „Златен олимпийски кръг", връчвани от Международния олимпийски комитет. Снощи на галавечер в Лозана бяха отличени най-добрите продукции от игрите в Рио де Жанейро през 2016 година.

БНТ спечели признанието за промоционалния филм „Олимпийската мечта - Тереза Маринова". Режисьор на видеото е Георги Торнев. В същата категория са отличени продукции на ВВС и американския гигант NBC. Председател на международното жури бе известният южноафрикански продуцент и режисьор Анант Синг, а бронзовата статуетка бе връчена от президента на Международната асоциация на спортните журналисти Джани Мерло.

Президентът на МОК Томас Бах лично поздрави за наградата представителите на обществената телевизия - Методи Манченко и Йордан Йовчев, който беше на церемонията като част от екипа, продуцирал олимпийската програма на БНТ - „Рио-2016".

„Тази награда е най-голямото признание, получавано от българска телевизия за спортна продукция", сподели Методи Манченко след получаването на отличието. „Спортът е не просто зрелище, но и все по-значим социален феномен и БНТ полага сериозни усилия да приобщава все по-широк кръг зрители към широк спектър спортни събития. Олимпийските игри са най-сериозното изпитание за един голям екип от журналисти, спортни експерти и специалисти в различни области на телевизионната продукция. Наградата е признание за труда на всеки от тях."

За първи път през 2016-а БНТ излъчи състезанията от най-престижния спортен форум в две самостоятелни програми и предостави възможност на зрителите да гледат пълния спектър от спортни дисциплини, включени в олимпийската програма. Двама от най-известните български спортисти - Тереза Маринова и Йордан Йовчев, бяха част от журналистическия екип на БНТ, който отразяваше Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Програмата на БНТ от Олимпийските игри бе реализирана изцяло от Международния телевизионен център в Бразилия.

Тазгодишните награди на Международния олимпийски комитет бяха разпределени между няколко телевизионни компании от САЩ, Великобритания, Китай, Германия и Българската национална телевизия. Най-много - 3 златни отличия, спечелиха продукции на NBC, а голямата награда за цялостно отразяване на Летните Олимпийски игри 2016 бе присъдена на бразилската телевизия „Глобо".