Илияна Йотова: В България има остър дефицит на добри новини
Секция: Мисли и цитати
08 Ноември 2017 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: В България има остър дефицит на добри новини

/КРОСС/ „Добрите дела трябва да бъдат публични. В България има остър дефицит на добри новини". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с представителите на банковите институции, застрахователни и пенсионни дружества.

Гостите представиха на вицепрезидента своите сегашни и бъдещи социални проекти в сферите на образованието, културата, здравеопазването, екологията, подобряване финансовата култура на децата. Те разказаха и за инициативи като подпомагане на деца в неравностойно положение, на деца таланти или предоставяне на помощ за хора в пострадали от бедствия региони.

Според участниците, вицепрезидентът представлява институция, натоварена с различни социални и отговорни инициативи и затова изключително много разчитат на нея. От друга страна гостите споделиха, че твърде малко се говори за благотворителните инициативи на банките.

Представителите на застрахователни, пенсионни дружества и банки предложиха на Илияна Йотова няколко идеи за нови и съвместни инициативи. Една от тях бе събирането на средства за специален фонд, в който да има налични средства в помощ на пострадалите още в първия ден след евентуално природно бедствие. Друго предложение, направено по време на дискусията бе осъществяването на глобална кампания за връщането на младите хора в България. Всички присъстващи се обединиха около факта, че имат нужда от институционална подкрепа, защото социалната им кауза е с национална значимост.

Друг важен акцент в разговора бе съдбата на сънародниците ни зад граница.

„В момента сме в процес на изработване на интернет платформа, която да свърза българите по света, която да служи освен всичко друго и за споделяне на новините, случващи се в нашата страна", заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова сподели, че е била докладчик в Европейския парламент по темата за финансовата култура на гражданите и предложенията от документа биха могли да бъдат използвани за стартиране на пилотен проект в България. Вицепрезидентът разказа и за своите бъдещи проекти за опазване паметниците от историческото ни минало.