Ужасяваща тенденция: Българинът става все по-болен и няма пари за лечение
Секция: Здраве
08 Ноември 2017 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ужасяваща тенденция: Българинът става все по-болен и няма пари за лечение

/КРОСС/ Освен беден, нашият народ е и болен. Това заяви проф. д-р Атанас Атанасов от Българската академия на науките (БАН) по време на представянето на основните резултати от проекта "Здраве, качество на живот, неравенства. Състояние, взаимни влияния, тенденции и предизвикателства (от емпирия към теория)", организиран от Института за изследване на обществата и знанието при БАН, предава news.bg.

Според данните от проучването на БАН над 60% от българите са страдали от поне едно заболяване през последните 3 години. Отделно от това около 60% от българите посочват, че страдат от поне едно нарушение на психичното здраве. Около 65% от анкетираните заявяват, че страдат от поне едно хронично и дълготрайно заболяване, което е диагностицирано от лекар.

"Излиза, че нашият народ е беден, знаем го всички. Освен това ставаме обаче и болен народ. Нашият народ е болен", заяви Атанасов. По думите му хората у нас страдат от едно, две, три или повече заболявания, включително и психични.

Организаторът на проекта доц. д-р Божидар Ивков също изрази безпокойството си по въпроса за качеството на живот на българите и разходите за здраве от джоба на домакинствата. Според него търсенето на повече пари за здравеопазване от пациентите става тенденция у нас, а разходите за здраве от джоба на пациентите са непропорционални на заплатите и пенсиите в страната. Ивков обясни, че това води до здравни неравенства и асиметрия за всички, живеещи около линията на бедността.

Според данните на БАН при заболяване на член от домакинството разходите за лечение достигат катастрофални размери - около 36% от приходите.

В някои случаи, при по-силно уязвимите групи, разходите за здравеопазване от джоба на пациентите достигат до над 100% от заплатата или пенсията на хората.

"Тоест, те теглят кредит, за да покрият разходите за здраве", обясни Атанасов.

Той посочи и пример - смяната на една тазобедрена става излиза над 4 000 лв., ако се търси качествена става. В този контекст човек с пенсия от 500 лв. следва да тегли заем, а какво остава за хората с пенсия от 200 лв., попита Атанасов.

Според статистиката всеки 10 човек е взимал заем, за да покрие здравните си потребности. Атанасов обясни още, че водещо място при разходите за здраве от джоба на пациентите заемат разходите за медицински продукти за извънболнично лечение - над 60% от всички разходи за здраве.

Според резултатите от проекта на БАН става ясно, че най-честите здравни проблеми у нас се дължат на високото кръвно налягане - над 32% от анкетираните са посочили, че имат такива проблеми. 25% са посочили, че страдат от болки в кръста и краката. 38% от анкетираните са обяснили, че нямат никакво заболяване. 26% обаче са заявили, че страдат от 3 или повече здравни проблема.

Около 20% от българите са отговорили, че страдат от сърдечно-съдови проблеми.

"Сърдечно-съдовите проблеми са придобили характер на национален, а не само на здравен проблем", обясни Атанасов.

Тези проблеми се дължат на различни фактори в живота на хората. Наблюдават се различни тенденции, свързани с качеството на живот, образованието, местоживеенето и други фактори като зависимост с възникването на здравен проблем.

Така тенденция показва например, че 41% от хората с висше образование имат сърдечно-съдови проблеми. Друга тенденция сочи, че хората в големите населени места страдат по-често от проблеми със сърцето - в София 37% от хората имат сърдечно-съдови заболявания, което е два пъти повече от хората в малките населени места. Стана ясно и че 25% от лицата с доход до 200 лв. месечно страдат от сърдечно-съдови проблеми.

Основните фактори за болестите са възрастта и индекса на телесна маса. Основните рискови фактори - тютюнопушенето, алкохолът, високото кръвно, високата кръвна захар и други.

Доц. д-р Здравка Тонева от БАН обясни, че здравето на българите е на много ниско равнище и не спира да се влошава. Чувството за това се усилвало допълнително заради високите нива на социални неравенства в здравеопазването и достъпът до здравни ресурси.

"Здравеопазването в България се разпада", отсече Тонева.

Тя обясни, че хората от селата на практика са лишени от здравни грижи и помощ - 24% от населението е оставено без лекарска помощ. Хората в селата масово не ходили на лекари и не купували лекарства. По димите ѝ само пътните разходи на хората от селата вдига разходите с 40 лв., което е крайно недостатъчно при пенсии от 200 лв.

Според Тонева трябва всички закони за здравната политика в България да бъдат пренаписани.
Тонева обясни още, че сериозен проблем в здравеопазването се наблюдава относно неосигурените пациенти.

"Известен наш политик, чието име няма да споменавам, е диабетик и трябваше да получи болнично лечение. Настаняват го, лекуват го. Лечението му струва около 23 000 лв. Оказва се, че той не е осигурен. Това била неговата форма на протест против здравната реформа. Накрая той излиза от болницата, без да плати нито стотинка, а болницата се натоварва с 23 000 лв. Плаща ги болницата като ограничи разходите по други пера", разказа Тонева.

Присъстващи на пресконференцията определиха посочената информация като "геноцид срещу българите и българското здравеопазване". В този контекст Ивков спомена реформата по отношение на медицинските експертизи. По думите му тази реформа ще вземе пенсиите на хората, а държавата няма да им намери работа. Те ще трябва да живеят на фотосинтеза.

Проектът "Здраве, качество на живот, неравенства. Състояние, взаимни влияния, тенденции и предизвикателства (от емпирия към теория)" на БАН е съставен от 3 отделни изследвания. Изследването за разходите за здраве от джоба на домакинствата е проведено между 800 домакинства. Участниците в извадката на БАН са на възраст над 15 години. Данните за социалното неравенство са от друга извадка, осъществена на база на 2 340 анкетирани лица, отново в същата възрастова група - над 15 години. Извадките са представителни и са на принципа на случайния подбор. Пропорцията на възрастовите групи съответства на демографските пропорции на народа. Проектът обхваща интервал от 3 години - от 2014 година насам.