Тръмп: Има решение на проблема със Северна Корея, но призовавам Китай и Русия да действаме бързо
Секция: СВЯТ
09 Ноември 2017 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп: Има решение на проблема със Северна Корея, но призовавам Китай и Русия да действаме бързо

/КРОСС/ „Има решение на проблема със Северна Корея". Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп след среща с китайския си колега Си Дзинпин по време на азиатската си обиколка.

"Срещата тази сутрин беше чудесна, обсъдихме Северна Корея и наистина вярвам, че има решение по този въпрос", каза Тръмп.

Той не уточни дали ще окаже натиск над Си да наложи нови ограничения върху търговията с КНДР, но призова, както Китай, така и Русия да предприемат спешни мерки за решаването на севернокорейската ядрена криза и предупреди, че времето изтича.

„Трябва да действаме бързо. И да се надяваме, че Китай ще бъде по-бърз и по-ефективен от всеки друг в действията си за решаването на този проблем", допълни Тръмп и изрази благодарност за усилията на китайския лидер да ограничи търговията и да прекъсне банковите си отношения със Северна Корея, но същевременно отправи призив да предприеме допълнителни мерки.

„Китай има способността да реши проблема бързо и лесно и аз призовавам Китай и нейния президент да работят върху това усилено", каза американският лидер.

„Знам едно нещо за вашия президент - ако той иска да положи усилия, това ще се случи. Не може да има съмнение в това", посочи Тръмп и добави: „Призовавам и Русия да помогне в овладяването на потенциално трагичната ситуация".

Самият Си Дзинпин също потвърди, че Китай ще настоява за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

Кризата със Северна Корея е била основната тема на срещата между двамата лидери, но те не са пропуснали да обсъдят и търговските взаимоотношения между двете страни. Тръмп изрази съжаление, че предишните администрации на САЩ са допуснали американската търговия с Китай да излезе от релси и подчерта, че под неговото ръководство Белият дом ще работи за това търговията да стане честна и за двете страни. Миналата седмица Тръмп за пореден път разкритикува огромния търговски излишък на Китай в търговията със САЩ, като го определи като „унизителен" за американския народ, и обвини Пекин в нечестни търговски практики. От своя страна Пекин настоява за премахване на наложените от САЩ ограничения върху китайските инвестиции върху износа на високи технологии.