Учебен предмет „Разумни финанси“ ще даде финансова свобода на 500 ученици
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Ноември 2017 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учебен предмет „Разумни финанси“ ще даде финансова свобода на 500 ученици

/КРОСС/ Програмата е част от проекта LifeChanger и се реализира за четвърта година у нас

Ученици, учители и бизнес доброволци се събраха в JA Startup Хамбар в София Тех Парк, за да сложат начало на четвъртото издание на проекта за повишаване на финансовата компетентност на десетокласници от цяла България, „Знания, които променят живота" (LifeChanger). JA България и Метлайф България реализират програмата, която беше инициирана от Фондация Метлайф преди 4 години.

Петте теми на програмата „Разумни финанси", създадена от JA България, ще бъдат представени от 23-ма доброволци от Метлайф България. Те ще преподават от ноември до март в общо 18 училища в София, Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и Враца. Участници в проекта LifeChanger ще бъдат близо 500 ученици от 10. клас от училища, в които не се изучава икономика или финанси. Бизнес доброволци от Метлайф ще влязат в ролята на учители, които ще преподадат учебното съдържание. Темите обхващат областите спестяване, инвестиране, кредити, застраховки, личен бюджет, семейно финансово планиране и целеполагане.

„Вие сте във възраст, в която предимно получавате. Щом завършите училище ще влезете във възраст, в която ще трябва постепенно да започнете да давате - да осигурите за някого у дома неща, които сега за вас осигуряват родителите ви. Когато се озовете в ситуация, в която и вие трябва да давате, ще разберете колко е специално това, да трябва да намериш начин да дадеш на някого. Като възрастни можем да бъдем независими, но можем да бъдем и зависими, а когато сме зависими, ставаме уязвими. Онова, което ще научите за личните финанси от доброволците от Метлайф през тази учебна година, ще ви помогне да бъдете по-независими и да не бъдете уязвими." - с тези думи се обърна към учениците, които присъстваха на старта на проекта Венцислав Арнаудов, директор Човешки ресурси в Метлайф България. Той цитира и данни от проведеното от JA и Метлайф представително проучване за финансовата уязвимост на българските домакинства и заключи, че само чрез образование данните могат да се променят.

Официален институционален партньор на проекта е и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която ще съдейства за достигането на темите от проекта до уязвими групи млади хора. Това ще стане като JA България и доброволци от Метлайф обучат деца от Националния съвет на децата към ДАЗД да преподават една от темите на своите връстници, свързана със съставянето на личен бюджет.

Всички ученици и учители, участващи в проекта са поканени да се включат и в програмата „Учебна компания" на JA, където с подкрепата на своите учители и бизнес ментори ще създадат продукти и услуги, с подчертана социална насоченост и полза за обществото. В края на учебната година те ще се състезават и за наградата на Метлайф - "LifeChanger".

„Участието на учениците в програмата Учебна компания дава завършеност на техните познания, защото така ще могат да надградят финансовата си компетентност и чрез предприемачески опит. Това ще им покаже на практика дали усвоените знания работят за тях. Иновационният лагер, заложен в програмата и създаването на учебна фирма по модела на JA ще развият у участниците т. нар. меки умения и способността им за работа в екип." - каза Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности" на JA България.

Програмата LifeChanger се реализира с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф и стартира с „Разумни финанси" в клас от 20 ноември, като сред заложените елементи са финансов иновационен лагер през пролетта на 2018 г., участие в Световната седмица на парите през март, създаване на учебна компания по модела на JA и представяне на развития бизнес на практика през юни 2018 г., в рамките на Младежкия бизнес форум на JA "Изгряващи звезди".

Вижте филма за проекта „Знания, които променят живота" 2016/2017 г. тук.