Офелия Кънева: България е знакът на независимото детско мнение и участието му в политическите решения
Секция: Интервюта
09 Ноември 2017 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Офелия Кънева: България е знакът на независимото детско мнение и участието му в политическите решения

/КРОСС/ На 7,8 и 9 ноември в София се провежда 17-ят неформален семинар на форума „Азия-Европа", посветен на човешките права и децата. По този повод агенция БГНЕС разговаря с председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева, както и с Галина Вълчева и Жанин Алшаргаби от Съвета на децата към ДАЗД за целите на форума и начините за справяне с проблемите, пред които децата са изправени.

БГНЕС: Можете ли да ни разкажете малко повече за целите на форума и дали във втория му ден те вече са започнали да се изпълняват.

Офелия Кънева: Целите на евроазиатския форум са изключително високи. За първи път фокусът на евроазиатското обединение, в което има 53 члена, е върху правата на децата. За България целите са още по-амбициозни. Ние искаме да представим една идея по-добре българския напредък и българския опит. Така че целите, които България като домакин има, освен да очарова представителите на 51 държави от Евросъюза и Азиатския съюз, и те завинаги да станат най-добри посланици на България по света, отнасяйки късче от нея в сърцето си, е също така да промотира на максимално високо ниво напредъка, който България има по отношение на детското участие, по отношение на разгръщането на политиката за деца към всички и по отношение на съвременния поглед в сферата на правата на децата. В конкретика евроазиатското обединение представлява един формат на активен диалог, който най-вече е насочен към интереса на хората - отчита се свободното движение на хора, отчита се глобалната обстановка в 21 в., както и различията, които всяка една държава има спрямо останалите държави.

В момента България предоставя една уникална възможност на страни от Азия и от Европа да се опитат да намерят преки пътища помежду си, както в двустранно, така и в многостранно сътрудничество, като най-вече гарантират безпрекословно закрилата и насърчаването на детските права на територията на Азия и на Европа, но и на целия свят. В момента на събитието има наблюдатели от всички континенти, макар и то да е посветено основно на евроазиатския диалог. Три са основните направления, по които експерти на световно ниво в момента дебатират и се опитват да изведат насоки. Това са направленията на междудържавното сътрудничество, за активна подкрепа на деца в риск и това на включването на децата във взимането на решения, които пряко ги касаят. Българският опит по отношение на включването на деца във взимането на решения, които пряко ги касаят, е на световно ниво и България с право и с гордост може да се нарече световен лидер по отношение на детското участие. Това, в рамките на втория ден, вече се подчертава и от азиатските, и от европейските страни с особена възхита.

За първи път България е домакин на такъв форум, който се провежда за първи път и на територията на Централна и Източна Европа. За първи път в международен форум въобще участието на децата е свързано с окончателните заключения на дебатите, които се водят. България е знакът на независимото детско мнение и участието му във взимането на политическите решения. Ние сме дали възможност като възрастни отговорно да се ангажираме с препоръките, които децата ще изработят. В момента България е домакин на деца от над 30 страни, които пълноценно, активно и гордо споделят своето мнение и своето виждане за бъдещето на света и аз много се радвам, че именно България им даде тази възможност.

БГНЕС: Говорейки за активното участие на децата, какво според вас можем да научим от тях и какво очаквате от днешните дискусии.

Галина Вълчева: Децата ни предлагат едно свежо виждане, което е в такт с проблематиката на нашето време. Ние сме иноваторите, които - може би, трябват на по-възрастните и които ще предложат решения на някои от въпросите, по които те се спъват. Точно затова тази приемственост, която срещаме тук, е толкова полезна. Работата тече паралелно, ние имаме правото да се изказваме по същите теми, по които и възрастните и да оставяме същото наследство, както и те.

Жанин Алшаргаби: Аз лично се радвам много, че ние - представителите на съвета, и българските деца водим тези дискусии и даваме глас на представителите на други държави. Споделихме много опит и интересни практики, които се прилагат по света. Успяхме да установим много мултинационални проблеми и смятам, че успяхме да намерим иновативни и интересни решения за тях. Със своя опит в съвета съм открила, че българската държава чува нашите искания, чува нашите виждания в лицето на ДАЗД и на други органи и институции. Надявам се на този форум да успеем да представим своите идеи и виждания на едно международно ниво и наистина да постигнем една световна промяна в полза на децата и на младите хора.

Офелия Кънева: Чувствам се привилегирована да имам възможността да управлявам процесите, свързани с политиките за правата на децата в България, съвместно с децата. Те са постоянни мой съветници и аз не си позволявам да взема нито едно решение без преди това да съм го консултирала с тях. Трябва да ви призная, че досега никога не е имало ситуация, в която те да не са ме изненадвали с по-сериозна практичност в подхода си и с изключителна прозорливост в предложенията си. Безспорно аз съм в една привилегирована ситуация, в която на мен ми се спестяват много грешки, защото децата ми помагат да ги заобиколя. А иначе самата аз много бих се радвала да науча как изглежда един по-добър човек в погледа на едно дете.

БГНЕС: А как според вас изглежда един по-добър човек?

Галина Вълчева: Той трябва да приема децата като възрастни, да ги приема като равни, като хора, които имат правото на глас и са достатъчно дорасли, за да взимат решения за себе си. Перфектният възрастен трябва да информира децата, за да може да имаме правото на информиран избор. Той трябва да подкрепя това решение и да дава гласност, когато има случаи, в които мнението на децата не е прието, той трябва да огласява тяхното мнение.

Жанин Алшаргаби: Да бъдеш добър човек не е нещо трудно и непостижимо. Просто означава, че трябва да проявяваш уважение, толерантност, разбиране и достойнство. Именно такива хора търсим ние и във възрастните и в своите връстници - хора, които са готови да разгледат един проблем от много страни, да се вслушат във всички мнения и да намерят реално и ефективно решение.

БГНЕС: Говорихме за права на децата и техните проблеми. Кои според вас са най-големите предизвикателства пред децата по отношение на техните права и какво още е необходимо да направим ние като възрастни?

Офелия Кънева: За мен най-голямото предизвикателство е правата на децата да не са политически акт, а да са част от ежедневието ни - на всеки един от нас като човек. Най-силното приложение на Конвенцията за правата на детето - най-активно подкрепяния международен акт в световната история, е това, че той е и най-човешкият акт. Ако всички ние възприемем правата на децата не като теория, а като свое лично виждане за света, то ще станем по-добри в справянето с предизвикателствата по правата на децата.

Жанин Алшаргаби: Както казахме точно даването на гласност на детските проблеми и решения е нещо много важно. Същевременно с това, има и много опити да се реши този проблем - една друга държавна политика, която има ДАЗД и която трябва да бъде зачетена на световно ниво, е именно мултисекционалността на проблемите и това, че деца може да са представители не само на една рискова или ощетена група, а на няколко. Повечето проблеми, които засягат децата, са многоаспектни и многофакторни и трябва да се разглеждат по по-сложен и детайлен начин, вместо чрез един по-обобщен поглед.

Галина Вълчева: Друго, което срещаме като пречка, е неструктурираността на детските съвети в другите страни. Нашите приятели споделят, че нямат връзка на областно и национално ниво, че не са толкова разпространени правата им и там откриваме всъщност добрите практики и добрият български модел - ние знаем, че от ученическия съвет следва областния, а оттам връзката с нас - националния съвет на децата.

БГНЕС: Стана въпрос и за медиите и технологиите. Как смятате, че можем да превърнем технологиите и медиите в помощник и приятел на родителите във възпитанието на децата и съответно помощник и приятел на децата в това те да знаят по-добре своите права и задължения.

Офелия Кънева: Аз наистина се смятам за един дигитален имигрант, докато децата около мен са дигитални деца и се опитвам да се вслушвам повече в съветите на моя син, когато става въпрос за информационни технологии, както и на младите хора, с които споделям ежедневието си в работен и личен план. Безспорно новата бавачка на новия родител не е телевизорът, а електронното устройство - смартфона и компютъра. Така че ние наистина трябва да бъдем малко по-взискателни за това как тези устройства в ръцете на младите хора могат да бъдат инвестиция в тяхното личностно развитие, а не бариера. Мисля, че ние сме длъжници на децата по отношение на добри практики в тази сфера, но също така сме длъжници и на родителите. Затова трябва да положим много усилия, започвайки от днес. Трябва да направим по-мощно сътрудничество и серия от добри примери, от които да се възползват и родители, и млади хора, и професионалисти, работещи с деца. Трябва от една страна да лансираме продукти, които да са в подкрепа на младите хора и в подкрепа на родителите, а от друга страна действително да бъдем по-стриктни в регулацията на онлайн пространството, за да може възможностите за деца да не се превръщат автоматично в опасности.

Жанин Алшаргаби: Със Съвета на децата се събираме редовно четири пъти в годината и на почти всяка среща по някакъв начин обсъждаме и онлайн пространството - по какъв начин то може да бъде опасно за младата личност, но и как можем да го използваме по един позитивен начин и да стигнем по-лесно до децата и да им помогнем да се развият като личности. Смятаме, че технологиите действително са се превърнали в съществена част от живота на младите, но това не би трябвало да бъде нещо лошо и се стараем да убедим и останалите, че това е така.

Галина Вълчева: Нека просто наблегнем на позитивните практики. Съветът на децата заседава четири пъти годишно, както беше казано, но ние непрестанно работим в нашите общи чатове. Нека търсим позитивното в медиите и нека ги използваме така, че да се развиваме.

video:https://www.youtube.com/watch?v=1VGqP3uh9qg