България се присъедини към Женевската декларация за устойчиво градско развитие и жилищна политика
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Ноември 2017 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България се присъедини към Женевската декларация за устойчиво градско развитие и жилищна политика

/КРОСС/ България се присъедини към Женевската декларация за устойчиво градско развитие и жилищна политика. Това стана по време на министерска среща на 78-ата сесия на Комитета по жилищно градоустройство на Икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на ООН, която се провежда в Женева, Конфедерация Швейцария, и в която участва заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Декларацията на министрите е ключова стъпка по пътя към постигането на общата цел - устойчиво градско развитие и просперитет на градското население в целия свят.

„Подходите и начините на прилагане са различни, но трябва да търсим взаимовръзка и взаимодействие между тях чрез хоризонталните теми. Интегрираният подход е от решаващо значение за комплексното решение на градските проблеми и насърчаването на потенциала на градовете", коментира зам.-министър Николова.

Пред участниците във форума тя отбеляза, че България придоби ценен опит през последното десетилетие, който е помогнал националната политика за градско развитие да придобие ново измерение. Една от възможностите за прилагане на новия интегриран подход се въведе и развива успешно чрез кохезионната политика на ЕС и различни интегрирани механизми. По време на срещата зам.-министър Деница Николова подчерта още, че градското развитие и устойчивите градски стратегии формират основата на регионалната политика, която следва да бъде ориентирана към балансирано териториално развитие.

„Полицентричното и балансирано териториално развитие е изключително важно за България и също е един от основните въпроси, включени в Пакта от Амстердам - основният документ, свързан с изпълнението на Градския дневен ред за ЕС. България допринася за изпълнението на Градския дневен ред за ЕС като участва в 4 партньорства, обхващащи темите за градска мобилност, цифров преход, адаптиране към климата и иновативни и отговорни обществени поръчки", каза още Николова.

Тя изтъкна, че за МРРБ е важно да се положат повече усилия за постигане на балансирано териториално развитие, за да се намалят негативните демографски и икономически характеристики на българските региони.

„В този контекст успешно съчетаваме финансиране от Европейския съюз, заеми от международни институции, национални ресурси и финансови инструменти", подчерта заместник-министърът.

За периода 2014-2020 г., в рамките на ОП „Региони в растеж" като част от основната инвестиционна програма за градско развитие, в България приблизително 1,8 млрд. лева се инвестират в градовете въз основа на 67 интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. Дванадесет програми за европейско териториално сътрудничество също ни подкрепят да постигнем целите за устойчиво градско развитие чрез достъп до ресурс от над 2 млрд. лева - за да осигурим добре свързани и безопасни периферни региони чрез създаване на растеж и работни места, справяне с изменението на климата и енергийната зависимост, намаляване на бедността и социално приобщаване. Повече от 360 млн. лева са предвидени за изпълнение на проекти за градско развитие чрез финансови инструменти, които ще осигуряват нисколихвени заеми в различни области като градска мобилност, социално приобщаване, сигурна и атрактивна градска среда, култура и спорт.

С приемането на декларацията се отбеляза 70-годишнината от създаването на Комитета по жилищно градоустройство на Икономическата комисия за Европа на ООН. Събитието събра на едно място министри, отговарящи за въпросите, свързани с градското развитие, като предостави възможности за обмен на опит и възгледи на високо равнище относно напредъка и предизвикателствата, свързани с прилагането на международни споразумения като Дневния ред за устойчиво развитие за 2030 г., Новия дневен ред за градовете и Женевската харта на ООН за устойчива жилищна политика.