Приключи турнирът по стрелба по повод 132 години от създаването на Сухопътни войски
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Ноември 2017 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приключи турнирът по стрелба по повод 132 години от създаването на Сухопътни войски

/КРОСС/ „Основната цел е окомплектоване на батальонните бойни групи със съвременна техника и включване на български фирми в реализирането на този проект. Аз искам бойна машина не за самоцел, а за да изпълним задачите, които ни са възложени" каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в отговор на журналистически въпрос по време на стрелбите, които се състояха днес, 09.11.2017 г., на учебен център „Сливница". Той коментира още, че недокомплектът на войските е основен проблем, който води до ограничение при изпълнение на задачите в Сухопътните войски.

С турнира по стрелба със стрелково оръжие стартираха мероприятията по повод празника на най-големия вид Въоръжени сили - Сухопътните войски - 19 ноември. През тази година той съвпада с отбелязването на 132-ата годишнина от Сръбско-българската война.
В спортната надпревара участваха 10 отбора от формированията на войските, журналисти от национални и регионални медии, представители на общонароден съюз „Бойна дружба" и на Асоциацията на военните аташета, акредитирани у нас.

Състезанието за купата на командира на Сухопътните войски започна със стрелба с 9-мм пистолет „Макаров" за мъже и жени. В отборното класиране първо място извоюва в.ф. 34750 - Карлово, второ място - в.ф. 28880 - Белене, а третото място бе за в.ф. 24620 - Свобода.
В отборното класиране в стрелбата с автомат „Калашников" в условията на военен трибой първото място зае в.ф. 34750 - Карлово, второто - в.ф. 22220 - Сливен, а третото - в.ф. 24490 - Асеновград.
В щафетната стрелба на първо място се класира в.ф. 34750 - Карлово, на второ - в.ф. 24620 - Свобода и на трето - в.ф. 24150 - Ст. Загора.

Генерал-майор Попов награди с купи, медали и грамоти участниците, завоювали призови места. Комплексен първенец в днешния турнир безапелационно стана отборът на в.ф. 34750 - Карлово. На второ място се класира отборът на в.ф. 24620 - Свобода, а на трето - в.ф. 24150 - Ст. Загора.
В турнира по стрелба за представителите на средствата за масова информация, след оспорвана борба първото място зае Владислав Пунчев от Агенция „ЕФЕ", второто - Виктор Петров от Клуб „Оръжие", а трето - Добромир Видев от Българското национално радио.

От Асоциацията на военните аташета първото място бе за подполковник Алексей Бражник - помощник на военния, военновъздушен и военноморски аташе при Посолството на Русия у нас.
От представителите на общонароден съюз „Бойна дружба" първо място убедително зае Томо Томов, второ - о. з. полк Явор Генов.

Генерал-майор Михаил Попов награди журналистите, отразявали най-активно дейността на Сухопътните войски през годината - Любомир Денов - директор на Информационен център на МО и дългогодишен военен кореспондент на в-к „24 часа", Дима Шопова - кореспондент на БТА в Пловдив, Стоян Марков - началник на отдел във ВТК, Спирдон Спирдонов - гл. редактор на в-к „Българско воинство", сп. „Военен глас" и електронен в-к „Отбрана.com", Мария Рачева - журналист на свободна практика и сценарист на военно-учебни филми за Сухопътните войски.

Наградата за цялостен принос в отразяване на събитията във войските отиде при Андрей Рангелов - началник на отдел „Българска армия" в Информационния център на МО.
„Благодаря ви за това, че се отзовахте на нашата покана за участие в днешното традиционно мероприятие, посветено на празника на най-големия вид въоръжени сили - Сухопътните войски! Видях желание за достойно представяне и бих желал това да е част от вашето ежедневие" се обърна командирът на Сухопътните войски към отборите на военнослужещите.

В приветствието си към журналистите генерал-майор Попов изтъкна тяхната заслуга, че „ българското общество у нас е винаги навременно информирано за нашите успехи и проблеми, за динамиката на нашето ежедневие".