Натискът на САЩ може да тласне Иран към ядрено въоръжаване, предупреди Макрон
Секция: СВЯТ
09 Ноември 2017 20:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Натискът на САЩ може да тласне Иран към ядрено въоръжаване, предупреди Макрон

/КРОСС/ Натискът на САЩ за предоговаряне на ядреното споразумение с Иран може да тласне Техеран да вземе решение да създаде атомно оръжие. Това предупреди френският президент Еманюел Макрон в интервю за списание "Тайм", цитирано от АФП.

"Ако искате да прекратите всякакви отношения с Иран относно ядрената дейност, ще създадете нова Северна Корея", предупреди той.

"Ако прекратите споразумението от 2015 г. - какъв е другият ви вариант? Да започнете война ли? Да нападнете Иран ли? Мисля, че това би било лудост в региона", добави Макрон.

Според него ядрената сделка от 2015 г. е "възможно най-доброто споразумение относно Иран".

Макрон иначе сподели, че иска да се присъедини към Вашингтон в опитите да принудят Ислямската република да спре доставянето на балистични ракети в региона, имайки предвид прехвърлянето на ракети в Йемен, използвани срещу Саудитска Арабия.

Ние трябва да договорим нова серия от критерии и нов договор с Иран, за да спрем действията с балистични ракети в региона, поясни той.

Френският лидер не изключва и налагане на санкции на Иран заради ракетната програма.

Междувременно на пресконференция в Дубай Макрон обяви, че ще отпътува за Саудитска Арабия след посещението си в ОАЕ, за да се срещне с престолонаследника Мохамед бин Салман. По думите му те ще обсъдят кризите в Ливан, Йемен и региона.

"През следващите часове ще отпътувам за Саудитска Арабия, за да се срещна с престолонаследника", каза той на пресконференция.