"Ауди" ще произвежда дизел, който не отделя вредни емисии
Секция: Автомобили
10 Ноември 2017 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Ауди" ще произвежда дизел, който не отделя вредни емисии

/КРОСС/ На фона на увеличаващите се забрани за дизелови автомобили в Германия и борба с вредните газове в цяла Европа Audi, заедно с фирмата Ineratec, произвеждаща химически реактори, и енергийната компания Energiedienst AG, започват строеж на завод за синтетично дизелово гориво. Първата партида от „e-diesel" ще се появи през 2018 г., като мощността на предприятието е 400 000 литра на година.

Пилотният проект стартира в Лауфенбург, Швейцария. За създаването на синтетичното гориво компанията ще използва последните постижения в областта на хидроенергетиката и на химията. Процесът по производство на e-diesel включва получаване на водород по пътя на електролиза на вода и химическа реакция между водород и въглероден диоксид.

По време на последния етап от производството получените въглеродни съединения ще се разделят на два продукта - синтетично гориво и восък. Според представител на Audi, подобно гориво е по-ефективно и не отделя никакви вредни емисии (CO2). След новия вид дизел компанията ще се опита да използва същите методи и за създаването на синтетичен бензин.

През 2013 г. немският производител представи версия на Audi A3 Sportback - g-tron, работеща със синтетичен метан. Той бе наречен e-gas, като се произвежда от възобновяеми източници на енергия чрез електролиза на вода.