Зам.-министър Николова: Ползите от членството ни ЕС личат не само в обновяване и модернизиране на регионите, но и в икономиката чрез ръст на БВП
Секция: ИКОНОМИКА
10 Ноември 2017 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Николова: Ползите от членството ни ЕС личат не само в обновяване и модернизиране на регионите, но и в икономиката чрез ръст на БВП

/КРОСС/ Членството в ЕС допринесе изключително много не само за развитие и обновяване на населените ни места, но и за повишаване размера на Брутния вътрешен продукт. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова по време на национална научна конференция „10 години България в Европейския съюз - въздействие върху развитието на публичните политики и законодателството", организирана от Нов български университет.

Зам.-министър Николова посочи, че с успешното изпълнение на програмите, финансирани от ЕС, се наблюдава и положителна промяна в икономическата активност на трудоспособното население, заетостта и безработица. „По-високата заетост позволява ускоряване на растежа на доходите. Инвестициите в различен тип инфраструктура на регионите ще допринасят за по-равномерно разпределен и устойчив дългосрочен растеж", отбеляза Николова. Ръст на БВП е отчетен и при изпълнението на програмите в периода 2007-2013 г. „Само по Оперативна програма „Регионално развитие" в края на 2015 г. акумулираният ефект от програмата върху реалния БВП на страната възлиза на 1,2%. Отчита се и положително влияние върху частните инвестиции, които са увеличени с 3,1%, повишение на заетостта с 1,2%, както и върху ръста на средната работа заплата - с 0,6 на сто.

Зам.-министър Николова обърна внимание, че МРРБ, като отговорната институция за провеждането на националната политика по развитие на регионите, има водеща роля за налагане на териториалното сближаване и градското развитие за всички секторни европейски политики и намаляването на икономическите, социални и демографски дисбаланси между регионите. „От началото на членството ни в ЕС до момента страната ни, само по програмите в управление от МРРБ, има достъп до ресурси от над 7 млрд. лв. за изпълнение на проекти за инфраструктура, с които за последните 10 години променихме съществено нашата държава. В периода 2007-2013 г. по ОПРР са реализирани 1 104 проекта на обща стойност над 3 млрд лв. Ремонтирани са 890 сгради на образователната инфраструктура, 138 сгради на социалната инфраструктура, 72 сгради на културната инфраструктура, 66 здравни заведения. Обновени са 157 многофамилни жилищни сгради и 2 203 жилища. Рехабилитирани са 1 221 км пътища. Подкрепени са 145 туристически обекти и 10 културни ценности с национално и световно значение, развити са 108 регионални туристически продукти. Над 624 млн. лв. от ресурса на този програмен период се влагат в основен ремонт и преоборудване на професионални гимназии и училища. „Само със силно и адекватно образование можем да постигаме по-добри резултати в различните сфери, затова приехме това като наш основен приоритет и основна посока на инвестиции", заяви Николова.

Зам.-министър Деница Николова отбеляза, че ползите от членството на България в ЕС са многобройни. „Постиженията не трябва да се ограничават и измерват само в материални стойности. В голямата си степен ползата се заключва около възприятието и усещане да бъдеш свободен, да мислиш, чувстваш и се развиваш без бариери и ограничения. Една от най-важните ползи е, че членството дава възможности и нови перспективи за младите хора. Те могат да мислят, мечтаят и развиват свободно. Имат достъп до знания, технологии, опит, които никое от предходните поколения не е имало", отбеляза зам.-министър Николова. „Искаме младите българи да учат, живеят, работят и развиват в една спокойна, сигурна, модерна среда. Да бъдат ентусиазирани, мотивирани и да надграждат това, което ние сме постигнали", каза още Николова.