Заместник-министър Ахладова взе участие в кръгла маса, посветена на по-доброто управление на съдилищата
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Ноември 2017 13:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Ахладова взе участие в кръгла маса, посветена на по-доброто управление на съдилищата

/КРОСС/ Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова взе участие в кръгла маса на тема „Иновативен подход в управлението на съдилищата, която се проведе в град Рига, Латвия. Форумът бе посветен на неизследвания потенциал на управлението на съдилищата за постигане на по-добро правосъдие със средствата на стратегическото планиране и новаторския подход. Основната идея на форума беше да се сподели различен опит от управлението на съдилищата, насочен към различни предизвикателства.

В него се включиха представители на държавите членки на ЕС, Източното партньорство, Централна Азия, ОССЕ, Съвета на Европа и Европейската комисия към Съвета на Европа за ефективност на правосъдието (CEPEJ).

По време на форума зам.-министър Ахладова представи стратегическите цели на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система в България и запозна участниците със законодателните промени и предприетите организационни мерки за утвърждаване на съдийското самоуправление. Тя акцентира върху последното изменение на Конституцията от 2015 г., което е направено с цел осигуряването на по-голяма независимост на съдебната власт.

Зам.-министърът запозна участниците и с процедурата за избор на членове на ВСС, като постави акцент върху публичността и прозрачността на процеса. Представени бяха автоматизираните информационни системи, въведени в съдебната система и предприеманите мерки за въвеждане на електронното правосъдие.