Най-недоносеното бебе в света стана на 3 години
Секция: Наука
11 Ноември 2017 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-недоносеното бебе в света стана на 3 години

/КРОСС/ Тя е вече на 3 години и е здрава, а е родена само 410 грама на двадесет и една седмици и четири дни след зачеването.

"Тя е може би най-недоносеното бебе, оцеляло до днес", според доклад за случая за нейното раждане, публикувано в списание Pediatrics миналата седмица.

Според Световна здравна организация 15 милиона бебета се раждат всяка година преждевременно. Преждевременното раждане и свързаните с него аномалии в развитието е водеща причина за смъртността при деца под 5-годишна възраст. Всяка година около един милион недоносени деца умират.

За недоносени бебета се смятат родените преди 37 седмица от бременността. Децата, родени преди 28-та седмица на бременността, се считат за екстремално недоносени, техните шансове за оцеляване са изключително ниски и спадат с всеки пропусната дата от бременността. При децата, родени на 23 седмици, степента на преживяемост е много ниска - през 2003 г. се оценява на 4,5% в световен мащаб, докато в развитите страни този показател клони към 30%.

Повечето педиатри и акушери смятат, че 22-та седмица от бременността е най-ниският праг за жизнеспособност, а много лекари не са съгласни с тази оценка за жизнеспособност или реанимацията на бебета, родени по-рано от 22 седмици, поради ниския шанс за оцеляване, в някои случаи дори майките отказват поддържаща терапия. Нормалната продължителност на бременността при хората е 39 - 40 седмици.

Спешен медицински случай довежда до започване на раждането на дъщерята на Къртни Стендрод през 2014 г. и още докато е в предродилната зала на Методистката детска болница в Сан Антонио, Тексас Стендрод разказва за CNN, че е потърсила в интернет всички други случаи на майки, родили бебета на 21 седмици.

"Имаше истории за 22-седмични, 23-седмични, но нищо за 21-седмични. Така че аз знаех, че е има малко, да не кажа няма оцелели или жизнеспособности на 21 седмици", обяснява майката.

Веднага след раждането на Стендрод д-р Каашиф Ахмад (Kaashif Ahmad), неонатолог в болницата и водещ автор на статията за случая, я информира за изключително ниските шансове за оцеляване на бебето и първоначално я съветва да не се реанимира детето.

Стендрод го слуша, докато държи в ръцете си момиченцето, тежащо само 410 грама заедно с все още прикрепената пъпна връв, разказва майката.

"Но докато го слушах, аз усетих, че нещо вътре в мен казва "Имай надежда и вяра". Нямаше значение за мен, че е на 21 седмици и четири дни. Не ме интересуваше", разказва Стендрод. "И просто казах: "Ще се опитаме ли?" И той отвърна, че ще го направи и три години по-късно имаме нашето малко бебе чудо", споделя Стендрод.

"Така че ние я поставихме в кувьоз на по-топло, вслушахме се и чухме сърчния й ритъм, който не бяхме сигурни, че ше чуем", разказва д-р Ахмад. "Веднага й поставихме апарата за изкуствена вентилация на белите дробове. Започнахме да й подаваме кислород и наистина, доста бързо сърдечният ритъм започна да се покачва. Тя много бавно промени цвета си от синьо до розово и всъщност започна да се движи и започна да диша в рамките на няколко минути".

Ахмад посочва, че дъщерята на Стендрод е единичен случай и трябва да се направят повече изследвания на недоносени раждания по-ниски от 22 седмици.

До случая на Стендрод най-недоносените и оцелели бебета са Джеймс Елгин Джил, роден в Канада през 1987 г. на 21 седмици и пет дни и Амелия Тейлър, родена през 2006 г. във Флорида на 21 седмици и шест дни.

Момиченчето от Тексас, родено на 21 седмици и 4 дни, постави нов рекорд. Сега детето вече е на три години и е здраво. При раждането теглото на бебето е само 410 грама (при раждане точно на термина нормалното тегло на бебето започва от 2,5 кг). Причина за преждевременното раждане на Стендрод е хориоамнионит - патология на развитие на плода, възникаваща заради възпаление на вътрешните органи на майката. Хормоамионитът е причина за повече от 67% от преждевременните раждания.

В рамките на няколко месеца след раждането животът в организма на преждевременно роденото дете се поддържа с апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, в резултат на което детето развива бронхопулмонална дисплазия и характерната за недоносените бебета ретинопатия - заболяване на очите, което се изразява във възпрепятстване на кръвооросяването на ретината заради повишеното в сравнение с вътрешноутробното съдържание на кислород в кръвта.

На 39-та седмица от момента на зачеването и с тегло 2.759 кг момиченцето е изписано от болницата. Проучването, проведено две години по-късно, показва, че детето се развива нормално.

Стендрод заяви, че се надява случаят с нейното момиче да вдъхнови света.