Ирак започна окончателна офанзива срещу ДАЕШ в Рава
Секция: СВЯТ
11 Ноември 2017 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ирак започна окончателна офанзива срещу ДАЕШ в Рава

/КРОСС/ Иракските сили започнаха офанзива за превземането на Рава, последният град, контролиран от ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщава БиБиСи.

Градът и няколко малки парцела земя са всичко, което остава под контрола на джихадистите в Ирак, след като по-големият град Ал Кайм падна миналата седмица.

Последната крепост на ДАЕШ в Сирия, Албу Камал също падна миналата седмица. Превземането на Рава с офанзивата започната днес, поставя джихадистите на ръба на пълното поражение в Ирак.

Съвместното оперативно командване съобщава, че две части на иракската пехота и сунитските сили са подкрепени и от авиация.

Рава е един от няколкото града от двете страни на иракско-сирийската граница, използвани от ДАЕШ в така наречената "провинция Ефрат", за прехвърляне на бойци, оръжия и стоки между двете страни.

Трансграничната провинция бе символ на намерението на джихадистите да изкоренят всички граници в региона и да унищожат спомените за споразумението "Сикеш-Пикот" от 1916 г., емблема на колониалното разделение на района.

ДАЕШ са изгонени от около 95% от земята, завладяна от тях в Ирак, а повече от 4,4 милиона иракчани са освободени от управлението им, според коалицията, ръководена от САЩ.

Групата има най-много няколко "месеца (останали) като прото-държава", коментира старши офицер на "Кралските военновъздушни сили" (RAF), който наблюдава британските въздушни удари срещу ДАЕШ в Ирак и Сирия.

Журналисти коментират, че ДАЕШ "почти сигурно ще се превърнат във бунтовническа организация", която ще продължи да опитва да нанася атаки и в двете страни.