Стотици китове и делфини загинаха на Фарьорските острови
Секция: Наука
11 Ноември 2017 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стотици китове и делфини загинаха на Фарьорските острови

/КРОСС/ Внимание: Тази статия съдържа фотографии, които за някои хора може да са жестоки.

И тази година водите около датските Фарьорски острови стана кърваво червена по време на годишния лов на китове и делфини това лято. 2017 може да е една от най-кървавите години за китове и делфини на островите за последните две десетилетия.

Организацията Sea Shepherd Global тайно документира традиционния лов "grindadrap" между юли и септември тази година и току-що пусна серия от снимки от събитието. Според нея най-малко 1203 пилотни кита (или гринда) и 488 делфина са били убити по време на 24 отделни ловни акции през лятото на 2017 г., което я прави една от най-кървавите години от средата на 1990-те години.

Всяка година местната общност на Фарьорските острови се качва на малки лодки, за да се приближи до групи от китове и делфини, забелязани в близост до сушата. С помощта на куки, въжета и ножове ловците започват да изтикват китоподобните до бреговете и плитките заливи. След това прекъсват гръбначния мозък на животните с помощта на традиционните китоловни ножове.

"Ловците след това започнаха да товарят някои от делфините на камиони, вземаха и китови опашки, докато червата се изсипваха", разказва един свидетел в профила си. "Започнаха да колят останалите делфини. Един ловец отбеляза какви късметлии сме да бъдем свидетели на това като чужденци".

Фарьорските острови са датски архипелаг от вулканични острови между Исландия и Норвегия в Северния Атлантически океан. Първият документиран тук "grindadrap" е от 1584 г. Наред с осигуряването на храна за общността, именно заради традицията grindadrap продължава въпреки противоречивите чувства, които буди всяка година.

Пилотните китове, един от видовете, обект на лова, са вписани в Конвенцията за опазване на европейската дива природа и естествените местообитания, което означава, че клането е забранено в рамките на Европейския съюз, но това не се отнася за Фарьорските острови. Видът и в момента не се регулира от Международната комисия по китолов.

Sea Shepherd Global тайно документира лова тази година и отбеляза, че ловът "премина напълно незабелязан от правителството на Фарьорските острови" Правителството на Фарьорските острови се опитва да защити лова. В изявление за Fox News, местната власт заяви: "Уловът се разпределя в голяма степен без обмен на пари между участниците и жителите на местния район, където са разтоварени. Всеки кит предоставя на общностите няколкостотин килограма месо и китова мас - месо, които иначе трябваше да внесем от чужбина".