Румен Порожанов: Няма битка между производители и потребители
Секция: ПОЛИТИКА
12 Ноември 2017 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Порожанов: Няма битка между производители и потребители

/КРОСС/ Категорично, няма битка между производители и потребители". Това заяви в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

„Темата с храните е от особена важност - най-вече качеството на храните, здравословните храни. Това, което се произвежда в България, това, което се внася и това, което се предлага на българския потребител, на пазара е под строг контрол на всички изисквания за здравословни храни и за качество", каза още министър Порожанов.

По отношение на въпроса, как държавата гарантира, че няма антибиотици и вредни вещества в пилешкото месото и в храните въобще, Румен Порожанов беше категоричен: „Още от 2006 г. България следва много стриктно недопускането на продукти, в които има количества от ветеринарно-медицински препарати, в т. ч. и антибиотици, да бъдат продавани на пазара.

Това е една разработена програма, която се съгласува задължително и с Европейската комисия, и по която непрекъснато има проби, които се извършват. Ползването на един антибиотик в една ферма задължително се извършва с рецепта на лицензиран ветеринарен лекар, в която е упоменато количеството, което да се ползва, времето за което се ползва, времето което след ползването не може да се използва , това е т. нар. медицински фураж, който се потребява и след това времето, в което не може от конкретните животни да бъде предлаган продукт на пазара. Това се следва, докато не спаднат остатъчните, в рамките на нормалното нива, на тези ветеринарно-медицински продукти, в рамките на допустимите стойности".

Министър Порожанов уточни още, че у нас се правят около 520-530 проби годишно по тази програма. Тази година от тези над 300 направени проби, няма положителен резултат. През миналата година е имало само един положителен резултат, а през по-минатала - 3, свързани с препарати в патешкото месо.