Близо 7 000 литра гориво без документи са иззети при митническа проверка
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Ноември 2017 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 7 000 литра гориво без документи са иззети при митническа проверка

/КРОСС/ Митнически служители в Русе задържаха цистерна с близо 7 000 литра гориво без документи за произход и платен акциз. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници".

Във връзка със засиления контрол при транспортиране на акцизни стоки вечерта на 8 ноември в района на град Русе митническите служители спират автоцистерна, която се насочва към намираща се наблизо бензиностанция. При проверката митническите служители установяват, че цистерната и бензиностанцията се стопанисват от едно и също юридическо лице, а доставката е извършена от местност в близост до града.

От водача са изискани наличните за превозваната стока документи, но той успял да представи единствено товарителница за обществен автомобилен превоз, в която е посочен различен регистрационен номер от този на спряната автоцистерна, както и пътен лист, указващ, че превозното средство пътува до сервиз. Цистерната се е движела без документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз.

Общото количество на задържаната стока е 6833 литра дизел, а дължимият акциз за това количество е в размер 4 414,12 лв. Откритата стока и товарният автомобил са иззети на основание чл. 40, ал. 1 ДОПК. Взети са проби за лабораторен анализ. Предстои ангажиране на административно-наказателна отговорност. За подобно нарушение Законът за акцизите и данъчните складове предвижда имуществена санкция на стойност двойният размер на дължимия акциз или 8 828,24 лв., както и отнемане в полза на държавата на горивото.