Ивет Лалова приготви храна за превенция от диабет
Секция: Здраве
13 Ноември 2017 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ивет Лалова приготви храна за превенция от диабет

/КРОСС/ По повод 14 ноември - Световния ден за борба с диабета, Ивет Лалова-Колио, посланик на кампанията „Открито за диабета", демонстрира кулинарните си умения и приготви храни, подходящи както за здравословна диета, така и за хора с диабет.

Целта на кампанията „Открито за диабета", която се организира за шеста поредна година от Sanofi България, е превенция, ранна диагностика на диабета и правилен контрол над заболяването.

„Диабетът е новата световна пандемия. Всеки 11-ти човек по света има диабет. У нас над 450 хиляди българи живеят с това заболяване, като близо половината от тях не са диагностицирани. Много важно е да знаем, че с малки усилия всеки може да се предпази от диабет тип 2. Ежедневна физическа активност и балансиран хранителен режим са в основата на превенцията на диабет тип 2. Затова днес показахме, че здравословната храна освен полезна, е и вкусна.", коментира Ивет Лалова - Колио.

Заедно с шеф Ради Стамболов тя приготви плодово сорбе и сладолед без захар, а лицензираният треньор по канго джъмпс Росен Димитров показа как да поддържаме тялото си във форма.

Планина от захар, криеща малко познати факти за диабета, както и безплатни рецепти, подготвени от едни от най-популярните кулинарни блогъри у нас, зарадваха посетителите на събитието. По случай световния ден за борба с диабета, през месеците октомври и ноември кампанията на Sanofi „Открито за диабета" осигурява безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 12 града в България. До момента са измерени над 650 човека - сред тях има както хора с диабет, така и здрави хора. Целта на безплатните измервания, организирани от Sanofi България, е да предостави възможност за профилактика на здравите и контрол на заболяването на хората с диабет, увеличавайки достъпа до здравни грижи в малки и големи градове. На 20 ноември предстоят изследвания в Кричим, а на 24 ноември в Панагюрище.

Първи симптоми на диабета

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза живеят над 415 млн. души (т.е. всеки 11-ти човек по-света) имат диабет, но близо половината от тях са недиагностицирани. Статистиката показва, че през 2015 г. на всеки 6 секунди някъде по света някой е умирал от диабет. В България по данни на IDF броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 450 000*.

*http://www.diabetesatlas.org/across-the-globe.html