Бързо летящ дрон влезе от Украйна в Русия, Москва заподозря шпионаж и провокация
Секция: Русия
13 Ноември 2017 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бързо летящ дрон влезе от Украйна в Русия, Москва заподозря шпионаж и провокация

/КРОСС/ Безпилотен самолет навлезе в територията на Русия от Украйна в района на Брянска област. Дронът бил засечен руските радари, но според руските власти е направен опит машината да избегне локаторите, тъй като се движел със 130 км/ч.

Инцидентът веднага предизвика реакция от властите в Москва и конкретно от председателя на комитета по отбрана в Съвета на федерациите Виктор Бондарев. Според него нарушаването на въздушното пространство на Русия е с цел шпионаж или пък провокация, за която той заподозря САЩ.

„Възможна цел за проникването на руска територия, действително е шпионаж. Разглеждаме активно тази версия, тъй като високата скорост на самолета ни кара да мислим, че украинската страна е планирала той да не бъде веднага засечен", коментира Бондарев.

Относно възможността САЩ да е замесена той обясни:

„Не съм склонен да мисля, че зад тези действия стои трета страна. Но такъв вариант винаги е възможен, когато става въпрос за държави, които са зависими от САЩ", допълни Виктор Бондарев и уточни, че подобна провокация може да е с цел Русия да бъде въвлечена в конфликта с Украйна и припомни, че подобни похвати често са били използвани от САЩ по време на Студената война.