Награди за БНТ от фестивала "Българската Европа"
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Ноември 2017 20:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Награди за БНТ от фестивала "Българската Европа"

/КРОСС/ Продукции на Българската национална телевизия бяха отличени по време на медийния фестивал „Българската Европа". Тазгодишното издание на международния форум е посветено на десетгодишнината от членството на България в Европейския съюз. Медийното събитие се проведе на 9 и 10 ноември в Русе, организирано от сдружение „Европейски пространства" с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България. Фестивалът насърчава развитието на проблемната и граждански ангажирана журналистика в българските телевизии.

Специална награда, връчвана от „Форум гражданско участие", бе отредена на БНТ за проявената чувствителност към граждански инициативи в лицето на екипите на предаванията: „Отворени досиета", „В кадър" и „Умно село", и разследванията на журналистката Мая Димитрова. Диплом получиха предаването „История.BG" за обществена значимост и вечерното ток-шоу „Нощни птици" за впечатляващото цялостно екранно решение.

Наградите на БНТ са и признание, че предаванията на обществената телевизия кореспондират адекватно с европейската медийна среда. „Когато става дума за медийна Европа, тези отличия показват, че нашите предавания могат да бъдат вписани в европейския контекст", каза Катя Атанасова, продуцент на документалната поредица „Отворени досиета", която през октомври се завърна в ефира на БНТ1 с втори сезон.

„За обединена Европа всяка страна е важна със собствената си история, а българската е толкова богата и дълга, че петте години от началото на „История.BG" са едно добро начало", допълни Анна Яковлева - продуцент на предаването „История.BG".

Награда получи и РТВЦ-Русе, в лицето на Ивелина Белчева, за журналистическите разследвания в предаването „Абсурдите с БНТ2". „Вярвам, че журналистът е човек, който не работи само за заплатата си, а трябва да бъде човек с мисия и част от тази мисия са истината и справедливостта", сподели Ивелина Белчева.

За първи път тази година награда връчи и Информационен център „Европа Директно" - Русе, който отличи излъчения по БНТ филм „Беленския мост на Колю Фичето" с режисьор Борис Радев, сценарист Аделина Радева и оператор Ивайло Миланов, за проявеното специално отношение към европейското наследство.

За разлика от предходни издания на фестивала „Българската Европа", журито, с председател медийният експерт доц. д-р Иво Драганов, тази година оценява телевизионните програми на база на целогодишен мониториг, за да отличи журналистически продукции с обществен принос. „Едни от най-добрите предавания в българския ефир са на БНТ, за да не кажа най-добрите и заради това сме ги отличили", каза доц. д-р Иво Драганов по време на церемонията по награждаването, която се състоя в зала „Русе" на Националното училище по изкуства.

„Българската Европа" насърчава журналисти, предавания и медии, които работят в сферата на разследваща журналистика, реформа в съдебната система, журналистика в защита на обществения интерес. Фестивалът поставя на фокус европейските измерения на българския медиен пейзаж, европейската интеграция на страната и пълноценното ни членство в ЕС. Форумът се провежда в продължение на 17 години като национално медийно събитие с международно участие.