ФБР: Престъпленията от омраза в САЩ се увеличават
Секция: СВЯТ
14 Ноември 2017 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ФБР: Престъпленията от омраза в САЩ се увеличават

/КРОСС/ Престъпленията от омраза в Съединените щати се увеличават. Това се посочва в нов доклад на ФБР за този вид престъпност през миналата година. В документа са отбелязани повече от 6 000 криминални прояви, породени от омраза, предава БНР.

Покачването на престъпленията от омраза, според ФБР, е регистрирано за втора поредна година. Нападенията, при които се наблюдава увеличение, са мотивирани от предразсъдъци спрямо чернокожи, евреи, мюсюлмани и гей обществото.

Данните показват 5% скок в сравнение с 2015. Около 58% от случаите в страната са били на расова основа, като повече от половината от тях са били насочени към чернокожи. 21% от престъпленията от омраза са атакували религиозната ориентация, а 18% - сексуалната. Според ФБР става дума за прояви, които варират от вандализъм до нападение и убийство. По-рано тази година организации за защита на гражданските права издадоха свой доклад с подобни данни.

Някои обвиняват за тенденцията реториката на президента Доналд Тръмп по отношение на мюсюлманите, но в документа на ФБР не е посочена причина.

Властите поясняват, че докладът на ФБР не е изчерпателен, отчасти защото е създаден на основата на доброволно подаване на справки от полицейските управления.