Продадоха най-големия диамант, показван на търг, за 34 млн. долара
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Ноември 2017 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продадоха най-големия диамант, показван на търг, за 34 млн. долара

/КРОСС/ Най-големият диамант, предлаган някога на търг, беше продаден в Женева за рекордните близо 34 млн. долара, съобщи аукционна къща "Кристис", цитирана от АФП.

Изключително редкият брилянт с тегло 163,41 карата, който е част от огърлица от изумруди и диаманти, наречена "Ди арт ъв Гризогоно" (на швейцарската бижутерска фирма "Де Гризогоно"), беше продаден за 33,8 млн. долара, включително таксите и комисионите, казаха от "Кристис".

Брилянтът, който е с изключително качество и бистрота, е изработен от 404-каратов диамант, намерен миналата година в Ангола. Това е най-големият необработен диамант, добит в страната и 27-ят по големина в света. Камъкът е бил обработван три седмици от екип от 14 бижутери.

Друга ценност, предложена на вчерашния търг - 19-каратов розов брилянт, наречен "Гран Мазарен" ("Великия Мазарини"), красил короната на редица френски монарси, включително Луи XIV и Наполеон - беше продаден за 14,5 млн. долара. "Кристис" очакваха да получат за него между 6 и 9 млн. долара.

Брилянтът принадлежал на италианският кардинал и дипломат от 17-ти век, а също голям колекционер на предмети на изкуството Джулио Мазарини - пръв министър в двора на френските крале Луи XIII и Луи XIV. Малко преди смъртта си Мазарини го предал на Краля-слънце, а Луи XIV. украсил с него короната си.