Русия приема на второ четене медийния закон за чуждестранните агенти
Секция: Русия
15 Ноември 2017 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия приема на второ четене медийния закон за чуждестранните агенти

/КРОСС/ Долната камара на парламента в Русия прие на второ четене закон, който ще позволи на руските власти да посочат чужди медии, работещи в страната като "чуждестранни агенти", съобщава РИА Новости.

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от RT America, която има връзки с телевизионната станция RT, да се регистрира като "чуждестранен агент" след обвинения на разузнавателните служби на САЩ, че Русия се е намесила в миналогодишните президентски избори.

Русия, която отрича намеса в американските избори заяви, че ще реагира срещу действията на САЩ. Преди законът да бъде одобрен от Горната камара на парламента, се очаква и трето четене.

Натискът върху руските медии в чужбина е неприемлив. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Песков поясни, че руският лидер Владимир Путин е провел среща със Съвета за сигурност на Русия и на нея са стигнали до заключението, че има неприемлив натиск върху руските медии в чужбина. Путин е подчертал, че този натиск е особено осезаем в последно време.

Руският телекомуникационен регулатор обвини американския телевизионен канал CNN International, че нарушава руските закони. Регулаторът добави, че е привикал представители на телевизията във връзка с проблема.

Нарушенията са свързани с лиценза за излъчване на телевизията. От Роскомнадзор поясниха, че ще продължат "системно да следят"чуждестранните медии на руска територия.