Петкова: Мораториум върху добива на газ в Добруджа е много смело решение
Секция: ИКОНОМИКА
15 Ноември 2017 12:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петкова: Мораториум върху добива на газ в Добруджа е много смело решение

/КРОСС/ Налагането на мораториум за добива на газ в Добруджа е много смело решение. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на откриването на годишната среща на решаващия орган на Асоциацията на европейската петролна индустрия, във връзка с възможността за налагане на мораториум за добива на газ в Добруджа, както поиска омбудсманът Мая Манолова, предава „Фокус".

„Един от основните приоритети на нашето правителство е да работим за това да се диверсифицират източниците за доставка на природен газ. Когато технологията е абсолютно безопасна и не са на лице никакви законови пречки, аз мисля, че подобно решение е много смело и то трябва да бъде плод на много сериозен анализ. Защото това означава по никакъв начин, ако България има определени запаси от газ, те да не бъдат използвани в интерес на българския бизнес и българските граждани", коментира министър Петкова.

На въпрос дали е възможно да бъдат развалени сделки в енергетиката предвид обявената от ГЕРБ ревизия на правителствените сделки, тя отговори: „Трудно ми е направя подобна прогноза. За да се стигне до нещо подобно, трябват много сериозни доказателства и анализ. Много сериозна ревизия трябва да бъде направена на всички тези сделки. Това е един процес, за който никой не може да се произнесе какво би се случило във времето напред".

По отношение на това как правителството и министерството ще се преборят със сивия сектор при горивата министър Петкова отбеляза, че борбата със сивата икономика и събирането на повече приходи е сред основните им приоритети.

„Не бих казала, че има чадър. Виждате, че правителството полага усилия, борим се, полагаме неимоверни усилия, за да можем наистина да се преборим с този сив сектор. Борбата не е лесна, това са тежки битки. Надявам се правителството да спечели", коментира още тя.