БНТ със специално издание на "Лачените обувки на българското кино", посветено на "Възвишение"
Секция: КУЛТУРА
15 Ноември 2017 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ със специално издание на "Лачените обувки на българското кино", посветено на "Възвишение"

/КРОСС/ Най-новата филмова продукция - „Възвишение", постигна рекордна гледаемост в първите дни след екранната си премиера на 10 ноември. Близо 30 хил. души вече са гледали филма на режисьора Виктор Божинов в 65 киносалона в страната, а 90% от билетите за настоящата седмица вече са продадени. „Възвишение" е привлякъл най-много публика в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Предвид силния зрителски интерес, Българската национална телевизия, като копродуцент, ще посвети на филма специално издание на формата „Лачените обувки на българското кино". 90-минутното предаване, с водещи Александра Гюзелева и проф. Божидар Манов, ще бъде излъчено на живо на 22 ноември (сряда), веднага след централната емисия „По света и у нас".

„БНТ дължи на своите зрители тази пряка среща в ефир със създателите на „Възвишение", защото извън големия интерес в кината филмът се превърна и в най-коментираното културно събитие в последните две седмици, предизвика невероятна реакция в социалните мрежи и се проведе на практика уникален дебат за това как в 21-ви век четем историята. В разговора ще бъдат поканени да участват както представители на филмовата общност в България, така и институциите, които финансират българско кино, защото „Възвишение" поставя и темата за стандарта на филмовата индустрия у нас" - заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

След силната зрителска реакция БНТ дава отново среща на екипа на „Възвишение" - режисьора Виктор Божинов, оператора Антон Бакарски, композитора Петър Дундаков, продуцента Иван Дойков. По червения килим ще премине и част от състава от талантливи актьори. Те ще отговарят на въпроси, зададени пряко от публиката в студиото. Зрителите също ще могат да участват в дискусията през социалните мрежи, с коментари и въпроси.

Водещата на „Денят започва с култура" Анна Ангелова ще отправи покана за виртуална разходка из филмовата площадка на „Възвишение" и ще покаже ексклузивни истории и кадри от снимачния процес.

В началото на формата екипът на „Лачените обувки на българското кино" ще очертае във видеопреглед присъствието на историческите романи в българското кино през годините.

Гледайте специалното издание „Лачените обувки на българското кино: „Възвишение"" на 22 ноември (сряда) от 21:00 часа по БНТ1!