Румънският президент видя тревожен сигнал в мониторинговия доклад
Секция: ПОЛИТИКА
15 Ноември 2017 17:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румънският президент видя тревожен сигнал в мониторинговия доклад

/КРОСС/ Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви, че докладът на Европейската комисия за напредъка на страната в съдебната реформа е тревожен сигнал, на който правителството трябва да обърне внимание, информира местната агенция Agerpres, цитирана от news.bg.

По-рано днес Европейската комисия представи Доклада по механизма за сътрудничество и проверка за напредъка на Румъния и България.

„Ако действията на румънското правителство и парламент в процеса по изменение на съдебното законодателство продължат в същата посока като преди, Румъния ще направи крачки назад в съдебната реформа и борбата срещу корупцията", отбеляза Йоханис.

Президентската администрация показа, че Йоханис споделя позицията на ЕК, че процесът по изменение на това законодателство трябва да бъде възможно най-прозрачно и да се вземе предвид позицията на всички в съдебната система.

Той подчерта, че след доклада от януари 2017 г., в който се подчертава значителен напредък през 2016 г., в публикувания днес ЕК показва, че само една от 12-те препоръки е изпълнена задоволително и реален напредък е постигнат само по 3 други.

Държавният глава каза още, че Европейската комисия предупреждава в последния си доклад, че като цяло импулсът за реформи през тази година е загубен и е забавено изпълнението на останалите препоръки. Според него има риск от повторно повдигане на проблеми, които в доклада от януари 2017 г. се разглеждат като разрешени.

„Десет години след присъединяването към ЕС Румъния постигна важен напредък в съдебната реформа, което постоянно се споменаваше в докладите. В същото време отмяна на мониторинга зависи пряко от непрекъснатото и необратимо естество на тези реформи", категоричен е президентът.

Той допълни, че всички усилия на Румъния за съдебна реформа и борба с корупцията могат да бъдат изложени на риск заради действията на политици, които отказват да изпълнят задълженията си да работят в служба на гражданите за сметка на партийни или групови интереси.